definiția cal definiție dex

cal

găsește rime pentru cal
Cuvinte apropiate: al, ăl, bal, băl, ca, cab, cal, cala, cală, calc, cald, cale, cali, calm, calm, calo, calp, cam, cap (conducător), cap (extremitate, vârf), cap (geogr.), car (insectă), car (vehicul), car (piesă), cas, caș, caș, cat, caul, cav, caz, , căi, căli, câh, câi, câlă, câr, câș, cât, cât, câț, cel, cil, col, cul, dal, fâl, gal, gâl, hal, mal, mâl, pal, pal, pâl, ral, sal, scal, șal, tal, țal, val, văl

CAL

, cai, s.m. 1. Animal domestic erbivor, cu copita nedespicată, folosit la călărie și la tracțiune (Equus caballus); p. restr. armăsar castrat. Calul de dar nu se caută la dinți (sau în gură) = lucrurile primite în dar se iau așa cum sunt, fără să se mai țină seama de defecte. ♢ Expr. A fi (sau a ajunge) cal de poștă = a fi întrebuințat la toate; a alerga mult. Cal de bătaie = a) persoană hărțuită, muncită de toți; b) problemă de care se ocupă multă lume și care revine mereu pe primul plan. A face (sau a ajunge) din cal măgar = a faceajungă (sau a ajunge) într-o situație mai rea de cum a fost. A visa (sau a vedea, a spune) cai verzi (pe pereți) = a-și închipui (sau a spune) lucruri imposibile, de necrezut. La Paștele cailor = niciodată. O alergătură (sau o fugă) de cal = o distanță (destul de) mică. Calul dracului = femeie bătrână și rea; vrăjitoare. ♢ Compus: cal-putere = unitate de măsură pentru putere, egală cu 75 de kilogrammetri-forță pe secundă, folosită pentru a exprima puterea unui motor. 2. Nume dat unor aparate sau piese asemănătoare cu un cal (1); a) aparat de gimnastică; b) piesă la jocul de șah de forma unui cap de cal (1). 3. Compuse: (Entom.) calul-dracului (sau calul-popii, cal-turtit, cal-de-apă) = libelulă; (Iht.) cal-de-mare = mic pește marin cu capul asemănător cu cel al calului; căluț de mare, hipocamp (2) (Hippocampus hippocampus). – Lat. caballus.

CAL

s. 1. (ZOOL.) cabalină, (pop. și depr.) mărțână. 2. (IHT.) cal-de-mare (Hippocampus hippocampus) v. căluț-de-mare. 3. (TEHN.) călușel, război. (~ la moara de vânt.) 4. (TEHN.) scaun. (~ la scăunoaie.)

cal

s. m., pl. cai, art. caii

CAL cai

m. 1) Animal domestic erbivor cu copita nedespicată, folosit la tracțiune și la călărie. ~ pursânge. ~ șarg. ♢ ~ de bătaie a) persoană hărțuită de toți; b) problemă de care se ocupă multă lume și care revine mereu pe primul plan. A fi (sau a ajunge) ~ de poștă a fi întrebuințat la toate; a alerga mult. A face (sau a ajunge) din ~ măgar a faceajungă într-o situație mai rea de cum a fost. La paștele cailor niciodată. A spune cai verzi pe pereți a povesti lucruri nereale. O fugă (sau o alergătură) de ~ o distanță (destul de) mică. ~ul râios găsește copacul scorțos cine se aseamănă, se adună. ~ul bun se vinde din grajd lucrul bun nu are nevoie de reclamă. ~ul are patru picioare și tot se poticnește pot greși și cei deștepți. ~ul de dar nu se caută la dinți (sau în gură) lucrurile primite în dar se iau așa cum sunt, fără să se mai țină seama de defecte. A cunoaște ca pe un ~ breaz a cunoaște foarte bine pe cineva. Vrei, ~ule, orz? nu e nevoie să mai întrebi când vrei să-i faci cuiva bine. 2): ~-de-apă, ~ul-popii, ~ul-dracului libelulă. ~-de-mare pește marin având capul asemănător cu cel al calului. 3): ~-putere unitate de măsură a puterii egală cu 75 de kilograme forță-metri pe secundă. 4) Aparat de gimnastică pentru sărituri. 5) Piesă la jocul de șah ce reprezintă capul și gâtul acestui animal. /<lat. caballus

cal (-ai),

s.m. – 1. Animal domestic erbivor. – 2. Aparat (pentru exerciții de gimnastică). – 3. Piesă de șah. – 4. Mecanism care reglează presiunea morii de făină. – 5. Masă de dulgherie. – 6. Frînă a cilindrului războiului de țesut. – 7. Lampă de gaz. – 8. Dans tipic. – 9. Vase care se folosesc la priveghiul morților. – Mr., megl. cal, istr. co. Lat. caballus (Diez, I, 119 și Gramm., I, 9; Pușcariu 252; REW 1440; Candrea-Dens., 209; DAR); cf. alb. kalj, it. cavallo, prov. cavahl, fr. cheval, cat. cavall, sp. caballo, port. cavallo. După ipoteza lui Meillet, cuvîntul lat. ar proveni din stepele din estul balcano-scitic, unde numele gr. apare pentru prima oară, în sec. III a. Cr. (ϰαβαλλεῖον, într-o inscripție de la Callatis, în Dobrogea). Totuși, noi cercetări sprijină ideea că este cuvînt autentic lat., bazat pe cabocastrat”, de la cavus (V. Cocco, Caballus, „Biblios”, XX, 71-119; cf. H. Grégoire, L’étymologie de caballus, în Recueil publié en l’honneur du millénaire d’Horace, Bruxelles 1937, p. 81-93). Uzuri speciale: calul dracului (libelulă), cf. sp. caballito del diablo, gal. din Lubian cabalo de demo, ngr. ἄλογο τη διάβολο (Danguitsis 141). Cf. călare, călător, încălica. Der. căiesc, adj. (cabalin); căișor, s.m. (căluț; șah; călușei); căluț, s.m. (dim. al lui cal; lăcustă, cosaș); căloniu, s.m. (Banat și Trans., horn sau nișă în perete, în spatele sobei, pentru a strînge fumul; banchetă de căruțaș; scaun de tăbăcar); căluș, s.n. (piesă mică de lemn pe care se sprijină coardele întinse ale viorii; botniță; șevalet; botniță prevăzută cu cuie pentru a împiedica vițeiisugă; piesă la războiul de țesut, în general, suport, sprijin, reazem; mănunchi de alune care cresc împreună; dans tipic; joc de copii, cu un arc a cărui săgeată sau căluș se răsucește o dată cu coarda și se lansează ca efect al mișcării de răsucire); călușel, s.m. (căluț; mănunchi de alune; bîrne care susțin coșul de moară; lăcustă, Dicticus verrucivorus); călușei, s.m. (carusel, căișori; joc de noroc); călușar, s.m. (dansator tipic; dansează în grupuri de 7, 9 sau 11, conduși de o căpetenie care face legămînt să nu vorbească vreme de 40 de zile; poartă costume tipice, cu clopoței la picioare, iar dansul lor este foarte complicat și plin de figuri acrobatice); călușerească, s.f. (dans tipic din Moldova); călușeresc, adj. (propriu călușarilor); călușerește, adv. (în felul călușarilor); călușerie, s.f. (grup de călușari). – DAR îl explică pe călușar prin căluș, datorită legămîntului de a nu vorbi al căpeteniei. În călușei este posibil să fie vorba de o etimologie pop. a fr. carrousel. Din rom. provine bg. kalušar (Capidan, Raporturile, 190).

CAL-

v. cali-.

cal,

cai s.m. 1. bărbat înalt. 2. (deț.) țigară. 3. zar. 4. (la sg. – tox.) heroină.

a ajunge din cal măgar

expr. a-i merge din ce în ce mai rău; a decădea

a avea ochelari de cal

expr. a refuza perceperea realității în întreaga ei complexitate: a fi retrograd.

a da calu’ la apa

expr. (adol.) a urina.

a face

(pe cineva) din cal măgar expr. 1. a discredita. 2. a umili.

a fi pe cai mari

expr. 1. a avea o poziție socială bună; a avea o funcție importantă. 2. a fi sigur pe sine.

a fute calul în pizdă

expr. (obs.) a avea necazuri, a da de bucluc, a fi la ananghie.

a se băga ca musca-n curul calului / în curul vacii / în lapte

expr. a fi inoportun.

ASUDUL-CÁLULUI

s. v. osul-iepurelui.

BĂȘINA-CÁLULUI

s. v. gogoașă.

BURETELE-CÁLULUI

s. v. popenchi.

cai verzi pe pereți

expr. lucruri imposibile / de necrezut / fanteziste.

cal alb

expr. (tox.) heroină.

CALCEA-CÁLULUI

s. (BOT.; Caltha palustris) (reg.) bulbuc, bulbucel, scalce, zlat, capră-nemțească.

CAL-DE-ÁPĂ

s. v. libelulă.

cal-de-ápă

s. m.

CAL-DE-IÁRBĂ

s. v. lăcustă.

CAL-DE-MÁRE

s. v. morsă.

cal-de-máre

s. m.

cal-putére

s. m., pl. cai-putére; simb. CP (internațional HP)

CAL-TURTÍT

s. v. libelulă.

cal-turtít

s. m.

calu’ bălan

expr. (er.) penis.

CÁLUL

s. art. v. leul.

CALUL-DRÁCULUI

s. v. libelulă.

cálul-drácului

s. m., pl. cáii-drácului

CALUL-PÓPII

s. v. libelulă.

cálul-pópii

s. m.

coáda-cálului

(bot.) s. f.

cunoscut ca un cal breaz

expr. (peior.) cunoscut foarte bine; notoriu.

díntele-cálului

(porumb) s. m.

GÂZA-CÁLULUI

s. v. musca-calului.

IARBA CÁILOR

s. v. flocoșică.

la botul calului

expr. (d. mâncare, băutură) consumată în grabă / în picioare.

la paștele cailor

expr. (pop.) niciodată.

MĂRARUL-CÁLULUI

s. v. ciuin, odagaci, săpunariță.

MUSCA-CÁILOR

s. v. tăun.

MUSCĂ-DE-CÁL

s. v. căpușă.

múscă de cal

s. f. + prep. + s. m.

PAȘTELE-CÁILOR

s. v. traista-ciobanului.

páștile-cálului/páștile-cáilor

(bot.) s. m.

PĂDUCHE-DE-CÁL

s. v. coropișniță.

PĂDUCHELE-CÁLULUI

s. v. colțul-babei.

pădúchele-cálului

s. m.

SAGNA-CÁLULUI

s. v. tarhon.

ságna-cálului

(bot.) s. f.

sápa-cálului

s. f.

săpúnul-cálului

s. n.

SPUMA-CÁLULUI

s. v. ciuin, odagaci, săpunariță.

STRECHEA-CÁILOR

s. v. musca-calului.

SUDOAREA-CÁLULUI

s. v. osul-iepurelui.

TRÂNTOR-DE-CÁI

s. v. musca-calului.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut