definiția patru definiție dex

patru

găsește rime pentru patru
Cuvinte apropiate: hâtru, iatru, latru, pateu, patri, patro, patru, păstru, pătra, pătruț, platru, ptru

PÁTRU

num. card., s.n. 1. Num. card. Numărul care, în numărătoare, are locul între trei și cinci și care se indică prin cifrele 4 și IV. ♦ (Cu valoare adjectivală) Patru scaune.** Patru clase = (în vechea organizare a învățământului) a) învățământul elementar; b) cursul inferior al liceului. ♦ Expr. A vorbi (cu cineva) între patru ochi (sau între patru pereți) = a vorbi (cu cineva) în taină, fără martori. În (cele) patru zări (sau colțuri, vânturi etc.) = în toate direcțiile; pretutindeni. ♦ (Cu elipsa substantivului determinat) (Loc. adv.) Cât patru = depășind limitele obișnuite; foarte mult. În patru = a) în patru părți egale, în sferturi; b) din patru elemente asemănătoare. (Expr.) A fi cu ochii în patru = a fi cu băgare de seamă, a proceda cu multă atenție, a se păzi bine. A despica (sau a tăia) firul (de păr) în patru = a cerceta în mod minuțios, a se ocupa de ceva cu minuțiozitate exagerată, mai mult decât este necesar. (Fam.) A face pe dracu-n patru = a-și da toată silința, a depune toate eforturile, a utiliza toate posibilitățile pentru a izbuti într-o acțiune. ♦ (Substantivat, m.) Scrie un patru pe tablă. ♦ (Cu valoare de num. ord.) Pavilionul patru. ♦ (Intră în componența num. adverbial) mănânci de patru ori. ♦ (Intră în componența num. multiplicativ) De patru ori pe atâta. ♦ (Intră în componența num. distributiv) Merg câte patru. 2. S.n. Semn grafic care reprezintă numărul patru (1); notă indicată prin acest semn. – Lat. quattuor.

PÁTRU

s. (arg.) scaun, scăunaș, ștar. (A luat un ~ la fizică.)

pátru

num. (sil. -tru)

PÁTRU1

num. card. 1) Trei plus unu. 2) (cu valoare de num. ord.) Al patrulea; a patra. /<lat. quattuor

PÁTRU2

m. 1) Număr constând din patru unități. Adună ~ cu trei. 2) Cifra 4 sau IV. ♢ Cu ochii în ~ foarte atent. Între ~ ochi (sau pereți) în mare taină; fără martori. A despica (sau a tăia) firul (de păr) în ~ (sau în șapte, în nouă) a cerceta foarte amănunțit. 3) Obiect marcat cu această cifră. /<lat. quatuor

pátru

num. – Cifra de după trei. – Mr., megl. patru, istr. pǫtru. Lat. quattuor (Pușcariu 1289; Candrea-Dens., 1361; REW 6945), cf. it. quattro, fr. quatre, sp. cuatro. – Der. al patrulea, num.; patruzeci, num.; împătri, vb. (a înmulți cu patru); pătrar (var. pătrărel), s.m. (cal de patru ani); pătrar, s.n. (sfert); pătrare, s.f. (Mold., sfert; Trans., măsură de capacitate de circa patru litri), pe care Pascu, Beiträge, 22, îl derivă din lat. *quartāria; pătrat (var. patrat), s.n. (formă geometrică cu laturi egale); pătrățele, s.f. pl. (pătrate mici); pătrime, s.f. (a patra parte); pătrișor, s.m. (pătrat de tipar); patrulater, s.n. (poligon cu patru laturi), după fr. quadrilatère, de unde și Cadrilater, s.m. (regiune din S. Dobrogei, aparținînd României între 1913 și 1940).

a despica firul în patru

expr. a cerceta un lucru în detaliu.

a face pe dracul în patru

expr. a face tot posibilul, a se folosi de toate mijloacele pentru atingerea unui scop.

aragaz cu patru ochi

expr. (adol., glum.) ochelarist, persoană care poartă ochelari de vedere

cu ochii în patru / în țaglă

expr. atent, vigilent.

între patru pereți

expr. 1. în casă. 2. (deț.) închis.

înțolit la marele fix / la patru ace

expr. (pop.) îmbrăcat elegant.

la patru ace

expr. elegant.

pátru súte

num. (sil. -tru)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut