definiția gal definiție dex

gal

găsește rime pentru gal
Cuvinte apropiate: al, ăl, bal, băl, cal, dal, egal, fâl, ga, gad, gael, gag, gai, gaj, gal, gala, gală, galb, gale, galo, gam, gap, gar, gas, gat, gay, gaz, gâb, gâf, gâl, gâli, gât, gâț, gel, gil, gol (≠ plin), gol (spațiu, punct), gral, hal, mal, mâl, pal, pal, pâl, ral, sal, șal, tal, țal, val, văl

GAL1,

gali, s.m. Persoană care făcea parte din populația de bază a vechii Galii. – Din lat. Gallus.

GAL2,

gali, s.m. Unitate pentru măsurarea accelerației, egală cu 1 centimetru pe secundă la pătrat. – Din fr. gal.

GAL

s. v. celt.

gal

(persoană, unitate de măsură) s. m., pl. gali

GAL1 ~i

m. Persoană care făcea parte din populația de bază a vechii Galii. /<lat. Gallus

GAL2 ~i

m. fiz. Unitate de măsură a accelerației (egală cu 1 cm pe secundă la pătrat). /<fr. gal

GAL

s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a accelerației, egală cu accelerația de 1 cm pe secundă la pătrat. [< fr. gal].

GAL

s. m. unitate de măsură a accelerației egală cu accelerația de 1 cm/s2. (< fr. gal)

GÂL

interj. (De obicei repetat) Cuvânt care imită sunetul produs de lichide care curg dintr-un vas (cu gâtul strâmt) sau care alunecă pe gât. – Onomatopee.

gâl/gâl-gâl

interj.

GÂL

interj. (se folosește, repetat, pentru a reda sunetul produs de un lichid care se varsă dintr-un vas sau care este înghițit). /Onomat.

gâl,

s.n. (reg.) Angină.

gîl

interj. – Exprimă zgomotul produs de bulbucii de apă, și mai cu seamă de un lichid care curge din sticlă. – Var. gîl-gîl. Creație expresivă, cf. fr. glouglou, slov. glg (Skok 72). – Der. gîlgîi, vb. (a țîșni, a se ivi, a îzvorî; a curge cu zgomot), der. de la gîl ca fîlfîi de la fîl; gîlgîială (var. gîlgîitură), s.f. (faptul de a gîlgîi; zgomot produs de un lichid care curge); gîlgîitor, adj. (care gîlgîie); gîlgîit, s.n. (gîlgîială); gălgară, s.f. (Trans., foc, pălălaie). Cf. și Pușcariu, Dacor., I, 82.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut