definiția intra definiție dex

intra

găsește rime pentru intra
Cuvinte apropiate: infra, intra (verb), intra (elem. de comp.), intra, intrat, intro, întăra, întra, între, întru

INTRA1-

Element de compunere însemnând „în”, „între”, care servește la formarea unor adjective și substantive. – Din fr. intra-, lat. intra.

INTRÁ2,

íntru, vb. I. Intranz. I. (Despre ființe) 1. A trece din afară înăuntru, a merge dintr-un loc deschis într-unul închis (sau considerat ca atare); a se introduce, a se băga. ♢ Expr. A intra în spital = a se interna. (Parcă) a intrat în pământ = a dispărut fără urmă. A intra în pământ (de rușine) = a-i fi foarte rușine. 2. Fig. A pătrunde, a se vârî, a ajunge la... A intra în amănunte. ♢ Expr. A-i intra cuiva în voie = a-i face cuiva (toate) gusturile, a-i face pe plac. (Fam). A(-i) intra cuiva (pe) sub piele = a câștiga bunăvoința cuiva prin fel de fel de mijloace. 3. A participa, a se băga, a se amesteca; a lua parte la o activitate. ♢ Expr. A intra într-o belea (sau încurcătură, impas, necaz) = a avea de îndurat un necaz (sau o încurcătură etc.). A intra în horă = a începe să ia parte la o acțiune. A intra în vorbă cu cineva = a) a începe o discuție cu cineva; b) (pop.) a lega relații de prietenie, de dragoste cu o persoană de sex opus. A intra de serviciu = a începe garda la o unitate militară, la un spital etc. A intra în război (sau în luptă, în acțiune etc.) = a începe războiul (sau lupta etc.). ♦ A ajunge, a apuca (sau a fi pe punctulajungă, să apuce) o vârstă, o epocă etc. 4. (Urmat de determinări introduse prin prep. „în” sau „la”) A îmbrățișa o îndeletnicire; a se angaja într-o slujbă. 5. A adera, a se înscrie, a fi admis într-o organizație, într-o asociație etc. II. (Despre lucruri, fenomene, idei etc.) 1. A pătrunde, a se înfige, a se băga; a străbate. Acul intră în pânză. Lumina intră pe fereastră. 2. Fig. A-și face loc, a se strecura; a ajunge în... ♢ Loc. vb. A intra boala în cineva (sau în oasele cuiva) = a se îmbolnăvi. A intra frica (sau groaza, spaima) în cineva (sau în oasele, în inima cuiva) = a se înfricoșa, a se îngrozi. ♢ Expr. N-a intrat vremea (sau n-au intrat zilele) în sac = mai este timp, n-a trecut vremea. A intra în (sau sub) stăpânirea cuiva = a ajunge în puterea cuiva. A-i intra (cuiva ceva) în sânge = a deveni un obicei, un act reflex, o necesitate. A intra în sufletul cuiva = a) a plictisi pe cineva cu amabilitățile sau cu insistențele; b) a deveni drag cuiva. 3. A avea loc; a încăpea. Cartea intră în servietă. ♦ (Mat.) A se cuprinde de un anumit număr de ori în alt număr. 4. (Despre materiale) A fi necesar, a trebui într-o anumită proporție spre a realiza un anumit produs. La acest palton intră stofă multă. ♦ A face parte integrantă (din ceva). 5. (În expr.) A intra la spălat = (despre țesături sau obiecte textile) a-și micșora dimensiunile prin spălare. A intra la apă = a) (despre țesături sau obiecte textile) a-și micșora dimensiunile la muierea în apă; b) (despre oameni) a ajunge într-o situație neplăcută, grea. 6. (Despre o lege, un pact etc.; în expr.) A intra în vigoare = a căpăta putere, a deveni aplicabil. 7. A începe executarea unei părți dintr-o bucată muzicală. [Var.: (pop.) întrá vb. I] – Lat. intrare.

INTRÁ

vb. 1. a merge, a păși, a pătrunde. (Au ~ în casă.) 2. a veni. (~ te rog în casă!) 3. v. băga. 4. v. încăpea. 5. v. ajunge. 6. v. înfige. 7. v. pătrunde. 8. v. angaja. 9. v. înrola. 10. v. adera. 11. a pătrunde, a trece. (Acest cuvânt a ~ în limba literară.) 12. a se strâmta, a se strânge. (Pânza a ~ la apă.) 13. v. cuprinde. 14. v. consuma.

INTRÁ

vb. v. asocia, grupa, însoți, întovărăși, uni.

INTRA

1. inter-, între-. 2. în-.

A intra

≠ a ieși

intrá

vb., ind. prez. 1 sg. íntru, 2 sg. íntri, 3 sg. și pl. íntră

A INTRÁ íntru

intranz. I. 1) (în opoziție cu a ieși) A pătrunde din exterior în interior; a trece dintr-un spațiu sau mediu în altul. ~ în magazin. ~ în livadă. ~ în nori. 2) A se angaja (într-o activitate), îndeplinind anumite cerințe; a începefacă parte (dintr-o instituție, ansamblu, partid etc.). ~ în societatea de renaștere a culturii naționale. ~ la universitate. 3) A trece într-o altă perioadă de timp. ~ în anul 2001. ~ în al treizecilea an de viață. 4) A putea fi cuprins în anumite limite; a încăpea. În sacoșă intră 10 kg de cartofi. 5) A fi parte componentă; a se include. În sumă intră toate cheltuielile. 6) (despre materiale) A se cere pentru realizarea unui obiect; a fi necesar; a trebui. II. (în îmbinări) 1) (sugerează ideea de inițiere a unei acțiuni) ~ în luptă. ~ în vorbă.~ în vigoare a căpăta caracter oficial, începând a se aplica în practică. 2) (sugerează ideea de trecere într-o altă stare) ~ în nevoi.~ la spălat a-și micșora dimensiunile la spălat. 3) (sugerează ideea de infiltrare în cineva sau ceva) ~ groaza în cineva. ~ umezeala în pereți.A (nu)-i ~ în voie cuiva a (nu)-i satisface cuiva dorințele. ~ în sânge a deveni o necesitate. [Sil. in-tra] /<lat. intrare

intrá (-ru, -át),

vb. – 1. A trece dinafară înăuntru, a pătrunde. – 2. A încăpea. – 3. A adera, a se înscrie, a ajungefacă parte dintr-o grupare. – 4. A se angaja într-o slujbă. – 5. (Înv.) A se asocia, a se însoți. – 6. A Începe, a se iniția o anumită perioadă de timp. – 7. A se apuca (să danseze, să joace etc.). – 8. La cărțile de joc, a-i veni cuiva cărți bune. – 9. A pătrunde, a străbate. – 10. A-și micșora un material dimensiunile la muierea în apă. – Mr., istr. întru, megl. antru. Lat. intrāre (Pușcariu 893; Candrea-Dens., 867; REW 4501; DAR), cf. it. intrare, fr. entrer, prov., sp., port. entrar. – Der. intrare, s.f. (acțiunea de a intra și rezultatul ei); intrător, adj. (înv., care intră); întrătură, s.f. (înv., intrare; nod în lemn).

INTRA-

Element prim de compunere savantă cu semnificația „în interiorul”, „înăuntru”. [< fr., it. intra-, lat. intra].

INTRA-/INTRO-

pref.înăuntru”, „spre interior”, „între”. (< fr. intra-, intro, cf. lat. intra)

a-i intra

(cuiva) un morcov / morcovul expr. a avea emoții; a-i fi frică.

a-i intra

(ceva) în sânge expr. 1. a deveni un obicei / un reflex. 2. a deveni o necesitate vitală.

a-i intra bețele în cur / în fund

expr. (vulg. – d. femei) a fi foarte slabă, a avea picioare subțiri.

a-i intra cuiva

(ceva) pe-o ureche și a-i ieși pe alta expr. a nu reține ceea ce i se spune, a nu asculta sfaturile primite.

a-i intra cuiva pe sub piele

expr. a câștiga bunăvoința cuiva prin tot felul de mijloace.

a-i intra frica / groaza în oase

expr. a fi înspăimântat / îngrozit.

a intra ca în brânză

expr. a nu întâmpina nici o rezistență.

a intra dincolo

expr. (intl.) a fi arestat; a se afla în închisoare.

a intra în compresor / în seceră

expr. (intl.) a fi interogat, a fi anchetat.

a intra în fabrică

expr. 1. a fi certat, a primi reproșuri, a i se cere socoteală. 2. a fi bătut.

a intra în farandolă

expr. (intl.) a fi complice la săvârșirea unei infracțiuni.

a intra în gura lumii

expr. a ajunge subiect de bârfă.

a intra în gura lupului

expr. a avea de înfruntat o posibilă primejdie.

a intra în horă

expr. a se implica serios într-o acțiune.

a intra în păcat

expr. a păcătui.

a intra în perimetru

expr. (intl.) a intra în atenția poliției; a fi lucrat de poliție.

a intra în platcă

expr. 1. a pierde o partidă la jocul de cărți. 2. a trebuiplătească o datorie.

a intra în postul cel mare

expr. (intl.) a executa o pedeapsă mare sau cea mai mare dintre pedepsele de până atunci.

a intra în vamă

expr. (prst.) a ajunge la orgasm.

a intra în vinerea seacă

expr. (intl.) a fi arestat, a fi închis.

a intra la apă

expr. 1. a avea probleme / necazuri. 2. a se micșora.

a intra la chintă spartă

expr. (intl.) a găsi omul sau obiectul care-i lipsea cuiva.

a intra la cucurigu

expr. (intl.) a fi arestat.

a intra la ghilimele

expr. (intl.) 1. a fi arestat. 2. a fi interogat.

a intra la presă

expr. (intl.) a fi anchetat, a fi anchetat dur.

a intra la spălat / la apă

expr. (d. țesături) a-și micșora dimesiunile în urma spălării.

a intra mesa

expr. a intra într-o încurcătură / într-un bucluc.

a intra pe orbită

expr. (intl.) a fi în formă, a acționa cu succes.

a intra prin dos / prin spate

expr. (d. bărbați) a practica sexul anal.

avionul a intrat în vrie

expr. (deț.) mesajul nu mai este de actualitate

ÎNTRÁ

vb. I. v. intra2.

î́ntre tímp

loc. adv.

î́ntru cât

(în ce măsură) prep. + adv.

î́ntru câtvá

loc. adv.

n-au intrat zilele în sac

expr. nu e nici o grabă!
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar