definiția varsta definiție dex

varsta

găsește rime pentru varsta
Cuvinte apropiate: cârstă, dârstă, varta, vartă, vărsa, vârsta, vârstat, vârstă, verstă

VÂRSTÁ

vb. v. dunga, tărca, vărga.

vârstá

vb., ind. prez. 1 sg. vârstéz, 3 sg. și pl. vârsteáză

A VÂRSTÁ vârstéz

tranz. reg. A face să fie străbătut de vârste. /Din vârstă

VÂRSTA DE MÍJLOC

s. v. evul mediu.

VÂRSTA DE MÍJLOC

s. v. evul mediu.

VẤRSTĂ1

, vấrste, s.f. 1. Timpul scurs de la nașterea unei ființe până la un anumit moment din viața ei; numărul de ani (și de luni, de zile) prin care se exprimă acest timp; etate. ♢ Președinte de vârstă = președinte al unei adunări ales în persoana celui mai în etate dintre membri. ♢ Loc. adj. În vârstă = bătrân. De-o vârstă cu... = care are același număr de ani cu... Fără vârstă = a cărui vârstă nu se poate preciza, de vârstă incertă. Între două vârste = care nu este nici prea bătrân, nici prea tânăr. 2. Etapă din viața unei ființe caracterizată printr-o anumită fază de dezvoltare. ♢ Vârsta a treia = perioada de după pensionare. 3. Număr de ani împliniți care se cer pentru ca cineva să se bucure de anumite drepturi (civile, politice etc.) 4. (Înv.; în sintagma) Vârsta de mijloc = evul mediu. 5. Cea mai mică subdiviziune a timpului geologic în decursul căreia s-a format un complex de straturi grupate într-un etaj geologic. [Var.: (reg.) vrấstă s.f.] – Din sl. vrusta.

VẤRSTĂ2

, vârste, s.f. (Reg.) 1. Dungă sau bandă de altă culoare (într-o țesătură, în penajul unei păsări etc.); ornament care constă în dungi de altă culoare. 2. Mănunchi de flori, buchet. [Var.: vrấstă s.f.] – Din scr. vrsta.

VÂRSTĂ

s. 1. etate, (înv. și reg.) timp, (înv.) crescut. (Ce ~ ai?) 2. (pop.) seamă. (Copii de ~ lui.)

VÂRSTĂ

s. v. brâu, buchet, dungă, linie, mănunchi, șuviță, vargă, vechime.

vârstă

(timp) s. f., g.-d. art. vârstei; pl. vârste

vârstă

(dungă, buchet) s. f., g.-d. art. vârstei; pl. vârste

VÂRST//Ă1 ~e

f. 1) Durată de timp socotită de la nașterea unei ființe până la un anumit moment din viața ei; etate. ♢ În ~ bătrân. Între două ~e nici tânăr, nici bătrân. În floarea ~ei tânăr. 2) Număr de ani care se cer pentru ca o persoană să fie supusă unor obligații sau să se bucure de anumite drepturi. ~ școlară. ~ de recrutare. 3) Fiecare dintre perioadele determinate istoric; epocă; ev. [G.-D. vârstei; Sil. vâr-stă] /<sl. vrusta

VÂRSTĂ2 ~e

f. reg. Fâșie îngustă de altă culoare (decât fondul); vârcă; dungă. /< sb. vrsta

vîrstă (-te),

s.f. – 1. Etate. – 2. Dungă, fîșie. – 3. Smoc, cosiță. – 4. (Trans.) Buchet. – Var. vrîstă. Mr. vîrstă, vrîstă, megl. vrăstă. Sl. vrŭsta, vrŭstŭ (Cihac, II, 465; Conev 59), cf. bg. vrăstĭetate”, slov. vèrstalinie”. – Der. vîrsta (var. vrîsta), vb. (a dunga; a împestrița, a asemui); vîrstnic (var. vrîs(t)nic), adj. (adult, matur; înv., de aceeași etate); vîrstnicie (var. vrîstnicie), s.f. (vîrsta de adult); învrîsta, vb. (a dunga; a alterna; a varia).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar