definiția belea definiție dex

belea

găsește rime pentru belea
Cuvinte apropiate: belcă, belea, beleag, beltea, bezea, bolea

BELEÁ,

belele, s.f. (Fam.) Întâmplare neprevăzută care aduce necaz; pacoste, bucluc. ♢ Expr. A da de belea = a avea o supărare, un necaz. ♦ Ființă care provoacă numai neplăceri, necazuri, încurcături. – Din. tc. belâ.

BELEÁ

s. v. necaz.

BELEÁ

s. v. ciclu, menstruație, period.

beleá

s. f., art. beleáua, g.-d. art. belélei; pl. beléle

BEL//EÁ ~éle

f. fam. Situație complicată și neplăcută; bucluc; încurcătură. A intra într-o ~. ♢ A-și găsi ~eaua (a da de ~) a o păți (rău). [Art. beleaua; G.-D. belelei; Sil. be-lea] /<turc. belá

beleá (beléle),

s.f. – Lovitură, necaz, supărare. – Mr. bilé, bileauă, megl. bilea. Tc. bela (Roesler 589; Șeineanu, II, 45; Lokotsch 194); cf. ngr. μπελιᾶς, alb. belja, bg. belja, sb. belaj. Cf. belaliu.

belea

, belele s.f. 1. (pop.) necaz, ghinion. 2. (peior.) soție.

a beli belengherul / belibarezul (expr. (pop. vulg.)

v. a o beli.

a beli ochii cât cepele

expr. (vulg.) a face ochii mari de mirare.

a beli prazul

expr. (vulg.) v. a o beli.

a beli pula

expr. (pop., obs.) 1. a decalota penisul. 2. a da de necaz.

a beli vulpea

expr. a vomita după o beție.

a fi de beleaua lumii

expr. a fi comic / excentric.

a o beli

expr. (vulg.) v. a da de necaz.

BELÍ,

belesc, vb. IV. (Pop.) 1. Tranz. A jupui. 2. Tranz. și refl. A (se) juli. 3. Tranz. (În expr.) A-(și) beli ochii = a deschide ochii mari; a privi cu mirare, prostește. ♢ Refl. Ce te belești așa la mine? – Din sl. bĕliti.

BELÍ

vb. v. bulbuca, căsca, holba, juli, jupui, mări, umfla, zdreli, zgâi, zgâria.

belí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. belésc, imperf. 3 sg. beleá; conj. prez. 3 sg. și pl. beleáscă

A BEL//Í ~ésc

tranz. pop. 1) (animale sacrificate) A curăța de piele; a jumuli; a despuia; a jupui. 2) (copaci, ramuri) A curăța de coajă; a coji; a jupui. ♢ ~ ochii a face ochii mari privind prostește, cu mirare. /<sl. bĕliti

A SE BEL//Í mă ~ésc

intranz. pop. A se uita cu prea multă curiozitate. /<sl. bĕliti

belí (-ésc, belít),

vb. – 1. A jupui, a scoate pielea. – 2. A curăța coaja. – 3. A descoperi (acele părți ale trupului care sînt în mod normal acoperite sau protejate de o membrană, de piele sau de un organ). – 4. A prăda, a jefui. – Mr. bilescu, megl. bilés. Lat. vēllĕre „a smulge”, cu schimbare de conjug., datorită formei incoative a vb.; cf. cat. esbellegar „a sfîșia”, din lat. *exvēllĭcāre. În mod tradițional s-a păstrat der. din sl. belŭalb”, bĕliti, „a albi”, cu toate că acestă ultimă formă a dat alt rezultat rom. (cf. bili), și că este imposibil de apropiat din punct de vedere semantic cele două noțiuni de „alb” și „a jupui”. Cf. Miklosich, Slaw. Elem., 16; Cihac; DAR; Candrea. Scriban se gîndea, curios, la o posibilă der. de la piele. Der. belitură, s.f. (jupuire, jupuitură); belitor, adj. (care jupuiește); beligă, s.f., rar (coajă). Din rom. provine bg. bĕlĭam „a jupui”.

beli,

belesc v. t. (intl.) 1. a bate foarte rău. 2. a fura. 3. a înșela. 4. a înjunghia. 5. a omorî.

beli-mi-ai venit!

expr. (vulg., glum.) bine ai venit!
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar