definiția uni definiție dex

uni

găsește rime pentru uni
Cuvinte apropiate: ani, juni, luni, ni, udi, ugni, ui, uli, un, un (art. nehot.), un, unci, undi, une, uni (verb), uni (adj.), uni (elem. de comp.), unic, unic, unie, unit, uns, unt, unu, unu, upi, urî, urni, uti, uvi, uzi

UNÍ2

adj. invar. (Despre materiale textile, confecții) Care are o singură culoare; unicolor. [Pr.: üní] – Din fr. uni.

UNI1-

Element de compunere care înseamnăunul singur” și care servește la formarea unor adjective și a unor substantive. – Din fr. uní-.

UNÍ3,

unesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. (recipr.) A (se) aduna unul lângă altul pentru a forma un tot; a (se) împreuna, a (se) alătura, a (se) îmbina spre a forma un tot. 2. Refl. recipr. A încheia o înțelegere, o alianță etc. în vederea unui scop comun. 3. Tranz. și refl. recipr. A (se) lega prin căsătorie, a (se) căsători. – Lat. unire (= unescere).

UNÍ

adj. invar. unicolor, (pop.) sadea (invar.). (O țesătură ~.)

UNÍ

vb. v. conveni, înțelege, învoi.

UNÍ

vb. 1. a (se) îmbina, a (se) împreuna, a (se) lega, a (se) reuni. (A ~ elementele într-un tot.) 2. v. asambla. 3. v. îmbina. 4. a îmbina, a încheia, a prinde. (A ~ capetele bârnelor.) 5. v. agrega. 6. (LINGV., BIOL., TEHN,) a (se) aglutina, a (se) alipi, a (se) lipi, a (se) reuni, a (se) suda. (Doua elemente ale vorbirii se pot ~.) 7. v. unifíca. 8. v. fuziona. 9. v. asocia. 10. v. coaliza. 11. v. căsători. 12. a (se) îmbina, a (se) împleti, (fig.) a (se) conjuga. (A ~ în mod armonios diverse preocupări.)

A (se) uni

≠ a (se) despărți, a (se) dezbina, a (se) separa, a se dezuni

uní

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. unésc, imperf. 3 sg. uneá; conj. prez. 3 sg. și pl. uneáscă

uní

adj. invar. [u pron. fr. ü]

UNÍ

[pr.: üni] adj. invar. (despre țesături) Care are o singură culoare; unicolor. /Cuv. fr.

A UN//Í ~ésc

tranz. 1) A face să se unească. 2) (drumuri, râuri etc.) A faceaibă legătură. /<lat. unire

A SE UN//Í mă ~ésc

intranz. 1) A se îmbina formând un tot; a se agrega. 2) A încheia o înțelegere; a cădea de acord (în vederea unui scop comun). 3) A se împreuna printr-o înțelegere. /<lat. unire

uni-

– Pref. care indică ideea de singularitate. Fr. uni-. Nu este productiv în rom.

UNÍ

adj. invar. (Franțuzism) Fără neregularități, egal. ♦ Fără ornamente; (spec.; despre stofe) fără desene, de o singură culoare. [Pron. üni. / < fr. uni].

UNI-

Element prim de compunere savantă cu semnificațiaunu (singur)”, „unic”. V. mono-. [< fr. , it. uni-, cf. lat. uni- < unus].

UNI2 NÍ/

adj. inv. fără neregularități, egal. ♢ fără ornamente; (despre stofe) fără desene, de o singură culoare. (< fr. uni)

UNI1-

elem.unul singur”, „unic”. (< fr. uni-, cf. lat. unus, unu)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar