definiția barat definiție dex

barat

găsește rime pentru barat
Cuvinte apropiate: arat, banat, bara, barac, baraj, barat, barată, bară, barit, barot, barut, batat, bazat, băgat, băiat, băiat, bănat, bărat, băraț, bărăta, bărbat, bârâi, bârâi, bârâit, berat, borat, borât, brat, burat, carat, cărat, dârat, dârât, garat, jărât, mărat, narat, parat, părat, pârât, sărat, sărât, tarat, târât, țarat, vărat, vârât

BARÁT, -Ă,

barați, -te, adj. 1. (Despre un drum, o intrare) Care este închis, a cărui trecere este împiedicată sau interzisă. 2. (Despre un text, o cifră, o literă etc.) Peste care s-a tras una sau mai multe linii; anulat. – V. bara. Cf. fr. barré.

BARÁT

adj. v. zăgăzuit.

barát (baráți),

s.m. – Preot, sacerdot catolic. Mag. barátcălugăr”, din sl. bratŭfrate” (Cihac, II, 479). – Der. bărăție, s.f. (biserică catolică; cuvînt înv., care astăzi se folosește mai ales ca nume pentru două cartiere, în București și în Cîmpulung).

BARÁ,

barez, vb.I. Tranz. 1. A opri, a întrerupe, a împiedica o trecere, circulația, a închide accesul pe un drum etc. 2. A trage una sau mai multe linii peste un text scris, pentru a arăta că este anulat; a anula. – Din fr. barrer.

BARÁ

vb. 1. v. bloca. 2. a tăia. (Copacii căzuți ~ drumul.) 3. v. zăgăzui.

bará

vb., ind. prez. 1 sg. baréz, 3 sg. și pl. bareáză

A BAR//Á ~éz

tranz. 1) (căi, drumuri, accese) A închide cu ajutorul unei bare; a bloca. 2) (torente de apă) A opri cu ajutorul unui baraj; a stăvili; a zăgăzui; a îndigui. 3) (texte, cifre) A face o linie pentru a anula. /<fr. barrer

BARÁ

vb. I. tr. 1. A întrerupe, a opri, a împiedica cu o bară, cu un obstacol etc. circulația, trecerea (pe un drum, o stradă etc.). 2. A trage o linie peste..., a șterge cu o linie (un text, un pasaj etc.). [< fr. barrer].

BARÁ

vb. tr. 1. a întrerupe, a împiedica cu o bară, cu un obstacol circulația, trecerea (pe un drum, o stradă etc.); (fig.) a împiedica, a opri, a stopa. 2. a trage o linie peste..., a șterge cu o linie (un text). (< fr. barrer)

BARA,

com. în jud. Timiș; 325 loc. (1991).

BĂRÁT,

bărați, s.m. (Înv.) Călugăr sau preot catolic. – Din magh. barát.

bărát

(călugăr) s. m., pl. băráți

BĂRÁȚ

, bărați, s.m. (Înv.) Călugăr sau preot catolic. – Din magh. barát.

bărătá

vb. I (reg.) a mustra, a critica, o ocărî.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar