definiția pârât definiție dex

pârât

găsește rime pentru pârât
Cuvinte apropiate: aparat, apărat, arat, barat, bărat, carat, cărat, dârat, dârât, garat, jărât, mărat, narat, palat, palat, panat, panăt, paorat, papat, para (vb.), para (s.f.), para (elem. de comp.), parai, parat, pară, parcat, pariat, parnat, part, pasat, pavat, păcat, pănat, păpat, păra, părag, păraș, părat, păraț, părău, părut, păsat, pătat, pătrat, pâră, pâră, pârăi, pârău, pârâi, pârâit, pârâș, pârât, pârâu, pârâu, pârgat, pirat, prat, sărat, sărât, tarat, târât, țarat, vărat, vârât

PÂRẤT, -Ă,

pârâți, -te, adj., s.m. și f. (Parte dintr-un proces civil) împotriva căreia este introdusă acțiunea; p. ext. învinuit, acuzat, inculpat. – V. pârî.

PÂRÂT

s., adj. (JUR.) 1. s. reclamat, (înv.) defendor. 2. s., adj. v. inculpat.

pârât

adj. m., s. m., pl. pârâți; f. sg. pârâtă, pl. pârâte

PÂRÂ//T ~tă (~ți, ~te)

și substantival (despre persoane) Împotriva căruia a fost înaintată o pâră. /v. a pârî

PÂRÎ́,

pârăsc, vb. IV. Tranz. (Folosit și absol.) 1. A se plânge de faptele cuiva; a reclama. ♦ A acuza, a învinui. ♦ A da pe față în mod răutăcios faptele cuiva, adesea exagerând sau mințind; a vorbi de rău; a denunța. 2. (Înv.) A da pe cineva în judecată, a intenta (cuiva) proces. – Din sl. p(ĩ)rĕti.

PÂRÎ

vb. v. denunța.

PÂRÎ

vb. v. certa, învrăjbi, judeca, supăra.

pârî́

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pârăsc, imperf. 3 sg. pârá; conj. prez. 3 sg. și pl. pâráscă

A PÂR//Î ~ăsc

tranz. A prezenta ca vinovat de înfăptuirea unor acțiuni reprobabile ținute în taină, dând în vileag, cu intenții rele (în fața unor persoane sau organe oficiale); a denunța; a declara. /<sl. p[â]rĕti
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar