definiția pravalii definiție dex

pravalii

găsește rime pentru pravalii
Cuvinte apropiate: prăvăli, prăvălic, prăvălici, prăvălie, prăvăliș, prăvălit

a avea prăvălia deschisă

expr. (glum.) a-și uita șlițul deschis la pantaloni

a lua la prăvălie

expr. (intl.) a se duce la poliție, a lua pe sus.

PRĂVĂLÍ

, prăvălesc, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A (se) înclina, a (se) apleca într-o parte; a (se) răsturna, a (se) rostogoli; a cădea sau a facecadă, a (se) arunca în adâncime, a (se) prăbuși, a (se) trânti. ♦ Refl. A fugi în goana mare, a se năpusti la vale; a se repezi spre ceva, a tăbărî, a da buzna. ♦ Refl. (Despre ape) A curge cu repeziciune, căzând de la înălțime; a se revărsa, a se întinde. ♦ Refl. Fig. A se întinde, a se răspândi, a se împrăștia. ♦ Tranz. A arunca; a azvârli. 2. Refl. (Despre vânt, furtună, ploaie etc.) A se dezlănțui cu putere, a se porni cu violență. 3. Tranz. și refl. A (se) surpa, a (se) nărui, a (se) dărâma, a (se) prăbuși. – Din bg. provalja, scr. provaliti.

PRĂVĂLÍ

vb. 1. v. dărâma. 2. v. prăbuși. 3. v. cădea. 4. v. rostogoli. 5. a (se) rostogoli, (pop.) a (se) prăpăstui, (reg.) a (se) prăstăvăli. (Bolovanii se ~ la vale.) 6. v. doborî. 7. a cădea, a se prăbuși. (Apa se ~ de la înălțime, formând o cascadă.) 8. v. povârni.

PRĂVĂLÍ

vb. v. declanșa, dezlănțui, isca, izbucni, porni, preface, schimba, stârni, transforma.

prăvălí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prăvălésc, imperf. 3 sg. prăvăleá; conj. prez. 3 sg. și pl. prăvăleáscă

A PRĂVĂL//Í ~ésc

tranz. 1) A face să se prăvălească. 2) (obiecte sau ființe, aflate în poziție verticală) A culca la pământ; a doborî. /<bulg. provalja se, sb. provaliti

A SE PRĂVĂL//Í mă ~ésc

intranz. 1) A cădea de la înălțime. 2) A-și pierde poziția verticală (răsturnându-se jos); a înceta de a mai sta drept; a cădea; a pica; a se răsturna. 3) (despre ape) A curge cu repeziciune de pe un loc abrupt (formând o cascadă); a se prăbuși. /<bulg. provalja se, sb. provaliti

prăvălí (prăvălésc, prăvălít),

vb. – 1. A se rostogoli, a se învîrti. – 2. A doborî, a pune jos. – Var. sprăvăli. Sl. provaliti (Miklosich, Slaw. Elem., 40; Cihac, II, 443; Conev 38). – Der. prăvăl, s.n. (rîpă, coastă; gîrlă; șuvoi); prăvălac, s.n. (coastă, pantă); prăvălatec (var. prăvălatic), adj. (abrupt); prăvăliș, s.n. (povîrnîș, pantă); prăvăluc, s.n. (versant).

PRĂVĂLÍE

, prăvălii, s.f. Local în care se vând diferite mărfuri; magazin. ♢ (Ieșit din uz) Băiat de prăvălie = tânăr care învață negustoria servind într-un magazin. – Et. nec.

PRĂVĂLÍE

s. v. magazin.

PRĂVĂLÍE

s. v. comerț, negoț, negustorie.

prăvălíe

s. f., art. prăvălía, g.-d. art. prăvălíei; pl. prăvălíi, art. prăvălíile

PRĂVĂLÍ//E ~i

f. 1) Întreprindere comercială de desfacere a mărfurilor; magazin (mic); dugheană. 2) Clădirea acestei întreprinderi comerciale. [G.-D. prăvăliei] /<sl. privilije

prăvălíe (prăvălíi),

s.f. – s.f. – Magazin mic, dugheană. Origine incertă. După Tiktin, legat de prăvăli „a se învîrti, a se rostogoli”, cf. sb. provalijaprăpastie” (Scriban), dar der. nu este convingătoare semantic. În Pravila lui Matei Basarab (1640), se vorbește de prăvălie de vînzare de vin, care se chiamă prost cîrciumă; de unde pare că s-ar putea presupune că în sec. XVII cuvîntul era simțit mai puțin vulgar decît cîrciumă, lucru imposibil dacă se pornește de la prăvăli. Der. din sl. pravljenijeadministrație” (Candrea) nu este posibilă fonetic. Ar trebui să ne gîndim la prăvăriemagazin de praf de pușcă” (cf. praf), de unde s-ar fi trecut ușor la sensul de „prăvălie în general, depozit”; cu atît mai mult cu cît în limba veche se obișnuia să se arate și felul vînzării: prăvălie de vin.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar