definiția caia definiție dex

caia

găsește rime pentru caia
Cuvinte apropiate: aia, baia, băia, cabă, caca, cadă, cafa, cafă, caia, caiac, caic, caid, caid, cailă, cais, caisă, cajă, cala, cală, camă, cana, cană, cană, capă, capia, cara, caria, casa, casă, casia, cașa, cașă, cata, cața, cață, cauă, cavă, cavia, caza, cază, căca, căi, căilă, căina, căit, căiță, căpia, căra, căta, câi, câlă, câră, câță, maia, maia, maia, paia, raia, raia, râia, saia, șăia, tăia

CAIÁ,

caiele, s.f. Cui de oțel moale folosit pentru prinderea potcoavelor la animale. [Pr.: -ca-ia] – Cf. tc. kayarpotcoavă cu colți”.

caiá

s. f., art. caiáua, g.-d. art. caiélei; pl. caiéle, art. caiélele

CAIÁ caiéle

f. Cui cu ajutorul căruia se prinde potcoava de copita calului sau a altor animale de tracțiune. [Sil. ca-ia] /<turc. kayar

caiá (caiéle)

, s.f. – Cui de potcoavă. Tc. kaye, cf. kayarpotcoavă cu țepi, împotriva alunecării” (Șeineanu, II, 76; Tiktin; DAR). După Scriban, din germ. Keil, ipoteză puțin probabilă (după Philippide, Principii, 33, din lat. *clavella).

CĂÍ,

căiesc, vb. IV. Refl. A-i părea cuiva rău, a regreta, a recunoaște că a greșit. ♦ Tranz. (Rar) A compătimi pe cineva; a căina. – Din sl. kajati sen.

CĂÍ

vb. 1. a se pocăi, a regreta, (reg.) a se măcădui, (prin Transilv. și Mold.) a(-și) bănui, (prin Transilv.) a șăinăli, (înv.) a se înfrânge, a jeli, a jelui, a se scârbi, a se smeri. (Se ~ pentru cele făcute.) 2. v. pocăi.

CĂÍ

vb. v. căina, compătimi, deplânge, plânge.

căí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. căiésc, imperf. 3 sg. căiá; conj. prez. 3 sg. și pl. căiáscă

A SE CĂ//Í mă ~iésc

intranz. A fi cuprins de regret; a-i părea rău; a regreta. /<sl. kajati

căí (-ăésc, -ít),

vb. – 1. A căina, a compătimi pe cineva. – 2. (Refl.) A regreta, a-i părea rău, a avea remușcări. Sl. kajati sę, kajǫ sę „a face penitență” (Miklosich, Slaw. Elem., 24; Lexicon, 285; Cihac, II, 37). Cf. căina și pocăi. Der. căială, s.f. (regret, remușcare); căință, s.f. (părere de rău); necăință, s.f. (lipsă de căință).

IARBĂ-DE-PE-MARGINEA-CĂII

s. v. timoftică.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar