definiția capă definiție dex

capă

găsește rime pentru capă
Cuvinte apropiate: apa, apă, cabă, caca, cadă, cafa, cafă, caia, cajă, cala, cală, camă, campa, cana, cană, cană, cap (conducător), cap (extremitate, vârf), cap (geogr.), capac, capan, capă, capăt, capia, caplă, capo, capră, capsa, capsă, capta, captă, cara, casa, casă, cașa, cașă, cata, cața, cață, cauă, cavă, caza, cază, căca, căpăț, căpău, căpia, căra, căta, câlă, câră, cârpă, câță, ceapă, clapă, crăpa, cupă, iapă, japă, mapa, mapă, napa, papa, papă, papă, păpa, rapa, râpă (pl. râpi), râpă (pl. râpe), sapă, săpa, scăpa, șapă, șcapă, tapa, tapă, țâpă, zapa, zapa

CÁPĂ,

cape, s.f. 1. Pelerină (scurtă) de blană sau de stofă. ♢ Expr. De capă și spadă = (despre filme, opere literare etc.) de aventuri cu multe dueluri, înfruntări violente etc. 2. Dispozitiv de protecție aplicat la mașini, ferăstraie etc. pentru a preîntâmpina accidentele. 3. (Mar.) Orientare a unei nave pentru a rezista unui timp neprielnic, cu vânt foarte puternic. – Din fr. cape.

cápă

s. f., g.-d. art. cápei; pl. cápe

CÁP//Ă ~e

f. 1) Dispozitiv de protecție contra accidentelor, aplicat la unele unelte sau mașini. 2) înv. Pelerină scurtă, de blană sau de stofă (pentru femei). 3) mar. Orientare a unei nave pentru a rezista pe timp neprielnic. [G.-D. capei] /<fr. cape

cápă (cápe),

s.f. – Pelerină. – Mr. capă. Fr. cape; în mr., din it. cappa (Pascu, I, 57, îl derivă direct din lat. cappa).

CÁPĂ

s.f. 1. Pelerină (scurtă) de blană sau de stofă. 2. Dispozitiv de protecție împotriva accidentelor la mașini, la ferăstraie etc. 3. Poziția pe care o ia o navă pe un timp foarte rău și care îi permitereziste în cele mai bune condiții. [< fr. cape, cf. it. cappa].

CÁPĂ

s. f. 1. pelerină (scurtă) de blană sau de stofă. ♦ de ~ și spadă = (despre un roman sau film) de aventuri, cu multe dueluri și înfruntări primejdioase. 2. dispozitiv de protecție împotriva accidentelor la mașini, la ferăstraie etc. 3. poziție pe care o ia o navă pe un timp neprielnic, cu vânt foarte puternic, care îi permitesuporte mai ușor valurile, vântul, furtuna. (< fr. cape, it. cappa)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar