definiția barba definiție dex

barba

găsește rime pentru barba
Cuvinte apropiate: baba, babă, baibă, bara, bară, barbar, barbă, barcă, bardă, barjă, bartă, barză, bărbat, bâlbă, bârfă, bârnă, bârsă, burbă, farbă, farbă, gârbă, iarbă, narbă, oarbă, sârba, sârbă, șarbă, tarbă, zarba

BARBA-BOIÉRULUI

s. v. chica-voinicului.

BARBA-LUI-ARÓN

s. v. rodul-pământului.

BARBA-SÁSULUI

s. v. barba-ursului, coada-calului.

BARBA-TÁTEI

s. v. tătăneasă.

BARBA-ȚÁPULUI

s. v. barba-popii.

BARBA-ÚNGURULUI

s. v. garofiță.

BÁRBĂ,

bărbi, s.f. 1. Păr care crește la bărbați pe bărbie și pe obraji. ♢ Loc. adv. În barbă = pe ascuns, numai pentru sine. ♢ Expr. (Fam.) A se trage de barbă (cu cineva) = a fi foarte intim cu cineva, a se bate pe burtă (cu cineva). (Arg.) A pune (sau a trage) bărbi = a minți, a înșira verzi și uscate. ♢ Compuse: barba-caprei = denumire dată mai multor specii de plante erbacee perene, cu frunze lungi și înguste și cu flori galbene (Tragopogon); barba-împăratului = plantă erbacee cu flori de diferite culori, care se cultivă ca plantă de ornament și a cărei rădăcină are proprietăți purgative; norea (Mirabilis jalapa); barba-lupului = plantă erbacee cu flori galbene (Crispis biennis); barba-ursului = coada-calului. 2. Bărbie. 3. Smoc de păr pe care îl au unele animale sub bot. 4. Țepii de la spicele cerealelor. – Lat. barba.

BÁRBĂ

s. 1. v. bărbie. (Are o ~ proeminentă.) 2. (BOT.) țeapă, (pop.) mustață. (~ de la spicele cerealelor.) 3. (BOT.) barba-boierului (Ajuga laxmanni) = avrămeasă, avrămească, (reg.) cârstănească, cristeneasă; barba-caprei (Tragopogon major) = (reg.) floare-de-câmp-galbenă, salată-de-iarnă, țâța-caprei; barba-caprei (Calocera viscosa) = (reg.) coada-șopârlei; barba-îm-păratului (Mirabilis jalapa) = (reg.) noptiță, norea; barba-popii (Spiraea aruncus) = (reg.) barba-țapului, coada-priculicilor, cornul-dra-cului, floarea-zmeului, goliciunea-fetii-pădurii, Mama-Pădurii; barba-ursului v. coada-calului.

bárbă

s. f., g.-d. art. bărbii, pl. bărbi

BÁRB//Ă bărbi

f. 1) Păr care crește (la bărbați) pe bărbie și pe obraji. A-și lăsa ~. ♢ A râde în ~ a râde pe ascuns, numai pentru sine. A vorbi în ~ a spune ceva încet; a vorbi numai pentru sine. Câți peri în ~ în număr foarte mare. 2) v. BĂRBIE. 3) Smoc de păr care crește la unele animale sub bot. 4) Totalitate a țepilor unui spic de cereale. ♢ ~a-împăratului plantă erbacee, cultivată mai ales în scopuri decorative, având flori de diferite culori și rădăcini cu proprietăți purgative. ~a-caprei a) plantă erbacee, având frunze lungi și înguste, flori galbene și fructe achene de formă lunguiață; b) ciupercă comestibilă sub forma unor ace suculente. [G.-D. bărbii] /<lat. barba

bárbă (-ắrbi),

s.f. – Păr crescut pe bărbie și pe obraji. – Mr., megl. barbă, istr. borbę. Lat. barba (Pușcariu 182; REW 994; Candrea-Dens., 133; DAR) comun tuturor limbilor romanice. – Der. bărbărie, s.f. (bătrîn ramolit, boșorog); bărbos, adj. (cu barbă); bărbușoară, s.f. (caracudă, plevușcă). Din rom. provine săs. bärbos. – Cf. și bărbat.

BÁRBĂ

s. f. fiecare dintre perișorii implantați în tija unei pene de pasăre. (< fr. barbe)

barbă,

bărbi s.f. minciună

Bárbă-Albástră

s. pr. m.

bárbă-albástră

s. m. invar.

bárbă-albástră

(bărbat care schimbă nevestele) s. m., g.-d. lui bárbă-albástră

Bárbă-Albástră

(personaj) s. propriu m., g.-d. lui Bárbă-Albástră

când o face spânul barbă

expr. niciodată.

cheie cu barbă

expr. (intl.) adevăr.

Státu-Pálmă-Bárba-Cot

s. pr. m.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar