definiția iarna definiție dex

iarna

găsește rime pentru iarna
Cuvinte apropiate: bârnă, iaină, iară, iarbă, iarma, iarna, iarnă, ierna, marnă, narnă, târnă, țarnă, țărnă, zârnă

Iarna

vara

IÁRNA

adv. În timpul iernii; pe timp de iarnă. /<lat. hibernum

ástă-iárnă

adv.

FLORI-DE-IÁRNĂ

s. pl. v. crizantemă, dumitriță, tufănică.

IÁRNĂ,

ierni, s.f. 1. Anotimpul cel mai friguros, care urmează după toamnă și precedă primăvara, cuprins între solstițiul de la 22 decembrie și echinocțiul de la 21 martie. ♢ Loc. adj. De iarnă = necesar în timpul iernii; care se face iarna. ♢ Loc. adv. De cu iarnă = fiind încă iarnă. ♦ (Adverbial; în forma iarna) În timpul iernii. 2. Fig. An. – Lat. hiberna [tempora].

IÁRNĂ

s. sezonul alb.

iárnă

s. f., g.-d. art. iérnii; pl. ierni

IÁRNĂ ierni

f. Anotimpul cel mai friguros al anului care urmează după toamnă și cuprinde lunile decembrie, ianuarie și ferbuarie. ♢ Astă-~ iarna trecută. La ~ în timpul iernii viitoare. De ~ a) necesar pentru iarnă; b) care are loc în acest anotimp. De cu ~ încă din timpul iernii. Iarna n-o mănâncă lupii iarna nu trece fără geruri și viscole. [G.-D. iernii] /<lat. hibernum

iárnă (iérni)

s.f. – Anotimpul cel mai friguros, între toamnă și primăvară. Mr. iar(n)ă, megl. iarnă, istr. iǫrnę. Lat. (tempora) hiberna (Diez, I, 239; Pușcariu 758; Densusianu, Hlr., 158; Candrea-Dens., 800; REW 4126; DAR), cf. it. (in)verno, fr. hiver, sp. invierno, port. inverno. Pl. ierne e înv. Der. ierna, vb. (a petrece iarna; a fi iarnă; a paște vitele în timpul iernii), care poate de asemenea reprezenta direct lat. hibernāre, cf. mr. arnedz (Pușcariu 768; DAR); iernător, adj. (care iernează); iernat, s.n. (faptul de a ierna); iernăreț, adj. (de iarnă); iernos, adj. (de iarnă); iernatic, adj. (de iarnă); iernoșa, vb. refl. (a se apropia iarna); înierna, vb. (a ierna; a începe să se facă frig); desierna, vb. (a se apropia primăvara).

MARTIN-DE-IÁRNĂ

s. v. martin-mare, pes-car-de-mare, pescar-mare.

PRESURĂ-DE-IÁRNĂ

s. v. pasărea-omătului.

SALATĂ DE IÁRNĂ

s. v. barba-caprei, salsifi, scorțonera.

STURZ DE IÁRNĂ

s. v. cocoșar.

sturz de iárnă

s. m. + prep. + s. f.

TRANDAFIR-DE-IÁRNĂ

s. v. spânz.

VERDEAȚA-IÉRNII

s. v. brăbănoc, merișor, perișor.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar