definiția burta definiție dex

burta

găsește rime pentru burta
Cuvinte apropiate: bartă, bertă, bortă, bura, bură, bură, burbă, burcă, burfă, burla, burmă, bursă, burtan, burtă, burtea, busta, curta, hurta, hurtă, iurtă, purta, turtă, vurtă

a da buzunări la burți

expr. (intl.) a lovi cu cuțitul în burtă.

a fi mai flămând cu ochii decât cu burta

expr. a fi dornic de cunoaștere / de învățătură.

a lăsa cu burta la gură

expr. (d. bărbați) a lăsa (o femeie) gravidă.

a se bate pe burtă

(cu cineva) expr. a fi în relații familiare (cu cineva).

a se bate pe burtă cu toată lumea

expr. a fi exagerat de sociabil.

BÚRTĂ,

burți, s.f. 1. (Pop.) Abdomen, pântece. ♢ Ciorbă de burtă = ciorbă făcută din stomac de vacă. ♢ Expr. (Fam.) A sta cu burta la soare = a sta degeaba. Burtă de popă, se spune despre cineva care mănâncă și bea mult. 2. Fig. Partea bombată, mai ridicată sau mai ieșită în afară, a unor obiecte. – Et. nec.

BÚRTĂ

s. v. abdomen.

BÚRTĂ

s. v. stomac.

búrtă

s. f., g.-d. art. búrții; pl. burți

BÚR//TĂ ~ți

f. pop. 1) Parte a corpului, la om și la animale, dintre torace și bazin, în care se află stomacul, intestinele și alte organe interne; pântece; abdomen. ♢ A sta cu ~ta la soare a sta degeaba; a trândăvi. A-și face ~ta tobă a mânca mult, fără măsură. 2) fig. Parte proeminentă (a unui obiect); pântece. [G.-D. burții] /Orig. nec.

burtă,

burți s.f. lungime nedorită a unui text; pasaj prolix / redundant.

cornu’ burții

expr. (livr.) penis.

cu burta la gură

expr. (d. femei) gravidă.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar