definiția spoit definiție dex

spoit

găsește rime pentru spoit
Cuvinte apropiate: soit, split, spoi, spoit, sporit, sport, spot

SPOÍT1

s.n. Faptul de a (se) spoi. – V. spoi.

SPOÍT2, -Ă,

spoiți, -te, adj. 1. Acoperit cu un strat subțire de var; văruit. 2. (Despre obiecte, vase metalice) Acoperit cu un strat subțire de metal protector. 3. (Peior.) Fardat. – V. spoi.

SPOÍT

adj. 1. v. văruit. 2. v. cositorit.

SPOÍT

adj. v. fardat, lipit, machiat, muruit, vopsit.

SPOÍT

s. 1. v. văruit. 2. v. cositorire.

SPOÍT

s. v. argintare, aurire, poleire, poleit, suflare.

spoít

s. n.

SPOÍ

, spoiesc, vb. IV. Tranz. 1. A acoperi o suprafață cu un strat subțire de var; a vărui. 2. A acoperi un vas sau un obiect de metal cu un strat subțire dintr-un metal protector. ♦ Refl. Fig. A-și însuși în mod superficial maniere civilizate, noțiuni de cultură etc. a se ciopli. 3. A unge (pe deasupra). ♦ (Peior.) A (se) farda. – Din sl. supojiti.

SPOÍ

vb. 1. v. vărui. 2. v. cositori.

SPOÍ

vb. v. arginta, auri, farda, lipi, machia, murui, polei, sufla, vopsi.

spoí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. spoiésc, imperf. 3 sg. spoiá; conj. prez. 3 sg. și pl. spoiáscă

A SPO//Í ~iésc

tranz. 1) (obiecte sau piese de metal) A acoperi cu un metal inoxidabil (în scop protector sau/și decorativ); a polei; a sufla; a metaliza. ~ cu cositor. 2) rar A acoperi cu (un strat subțire de) var; a vărui. 3) (corpuri) A unge pe deasupra cu ou sau cu grăsime (pentru înfrumusețare). 4) iron. A da cu fard; a farda; a sulimeni. /<sl. supojiti

A SE SPO//Í mă ~iésc

intranz. (despre persoane) A-și însuși unele elemente superficiale de cultură. /<sl. supojiti

spoí (-oésc, -ít),

vb. – 1. A vărui, a da cu var pereții. – 2. A cositori, a acoperi un vas cu un metal protector. – 3. A mîzgăli, a boi, a unge, a mînji. – 4. (Refl.) A se boi, a se farda, a se sulemeni. – 5. (Refl.) A se cizela, a se rafina, a se civiliza. Sl. spoiti „a lipi” (Cihac, II, 358; Conev 63), cf. sb. spojiti „a cositori”. – Der. spoială, s.f. (văruit, spoit; cositorit; superficialitate, lustru fără consistență); spoi, s.n. (fard, pictură); spoit, s.n. (văruit; cositorit; zugrăveală); spoitor, s.m. (cel care spoiește; piatră acră; vinețea, Centaurea moschata); spoitoreasă, s.f. (chivuță).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar