definiția tura definiție dex

tura

găsește rime pentru tura
Cuvinte apropiate: aură, bura, bură, bură, cura (1 cur), cura (1 curez), cură, dura (interj.), dura (vb.), dură, fura, gură, hură, iură, jura, jură, mura, mura, mură, pură, rură, stura, stură, sura, șură, șură, tara, tară, târă, tera, teră, tira, tora, tuba, tubă, tufă, tuia, tulă, tuna, tur, tur, tura, turan, tură, turb, turba, turba, turbă, turc, turcă (limbă), turcă (dans), turf, turlă, turmă, turn, turna, turna, turtă, tușa, tușă, tușă, tută, țura, ura, ura, ură

TURÁ,

turale, s.f. Monogramă a sultanului otoman, care se aplica pe acte și pe monede, pentru a le autentifica; p. gener. emblemă sau efigie. ♦ Fața monedei pe care se află o emblemă. – Din tc. tura.

turá

s. f., art. turáua, g.-d. art turálei; pl. turále

TURÁ ~le

f. înv. 1) Monogramă a sultanului turc, care se imprima pe documente și pe monede. 2) Imagine simbolică; emblemă. 3) Parte a unei monede, pe care este imprimată efigia. /<turc. tura

TÚRA-: ~-vÚra

interj. (se folosește pentru a reda pălăvrăgeala, vorba lungă și fără rost).Ce mai ~-vura ce mai vorbă în zadar. /Onomat.

turá (-ále),

s.f. – 1. Monogramă a sultanului. – 2. Semnătură, parafă. – 3. Fața monedei turcești, corespunzătoare monogramei sultanului. – 4. Joc de noroc în care se ghicește pe ce parte va cădea moneda, rișcă. – Mr. dură. Tc. tura (Șeineanu, II, 368; Lokotsch 2100; Ronzevalle 117), cf. ngr. τουρᾶς , bg. tura. – Der. turaliu, adj. (prevăzut cu monograma imperială), din tc. turali.

TURÁ2,

turéz, vb. I. Tranz. A mări turația unui motor. (< turație)

TÚRĂ2,

ture, s.f. Piesă, în formă de turn, la jocul de șah; turn (2). – Din fr. tour.

TÚRĂ1,

ture, s.f. 1. Totalitatea salariaților care lucrează în același timp și după același program într-o întreprindere sau instituție în care se lucrează cu mai multe schimburi; schimb. ♦ Intervalul de timp cât lucrează o tură1 (1). 2. (Rar) Tur1 (1). 3. (Înv. și reg.) Rișcă. – Din fr. tour.

TÚRĂ

s. 1. v. schimb. 2. v. tur. 3. raită, tur, (reg.) otrocol. (Fac o ~ prin oraș.)

TÚRĂ

s. turn. (~ la jocul de șah.)

túră

(schimb, piesă de șah) s. f., g.-d. art. túrei; pl. túre

TÚR//Ă1 ~e

f. 1) Totalitate a persoanelor care lucrează împreună într-o întreprindere în același interval de timp. 2) Interval de timp cât lucrează împreună un colectiv de oameni, până la înlocuirea lui cu alt colectiv similar. /Din ture (pl. de la tur)

TÚR//Ă2 ~e

f. Piesă la jocul de șah reprezentând un turn crenelat, care poate fi mișcată numai în linie dreaptă și în două direcții; turn. /<fr. tour

TÚRĂ1

s.f. 1. Rând, serviciu succesiv, alternativ; schimb. 2. Tur (1). [< fr. tour].

TÚRĂ2

s.f. (Șah) Piesă în formă de turn; turn1 (2). [< fr. tour].

TÚRĂ1

s. f. 1. rând, serviciu succesiv, alternativ; schimb. 2. tur (1). (< fr. tour)

TÚRĂ2

s. f. piesă în formă de turn la jocul de șah; turn1 (2). (< fr. tour)

țúra

interj.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar