definiția statica definiție dex

statica

găsește rime pentru statica
Cuvinte apropiate: atâtica, static, statică, statice, stativă, statiza, tătică

STÁTIC, -Ă,

statici, -ce, adj., s.f. I. Adj. 1. (Mec.) Care se referă la echilibrul forțelor, la starea de nemișcare a corpurilor. ♢ Electricitate statică = sarcină electrică invariabilă a unui corp în care nu se dezvoltă căldura, din cauza stării sale electrice. Încercare statică = încercare mecanică la care forța exterioară se aplică încet, progresiv, uniform și în același sens. Presiune statică = presiune interioară a unui fluid care curge, indicată de un instrument de măsură care se mișcă cu aceeași viteză ca și fluidul. 2. Care nu se mișcă, nu se schimbă, nu se dezvoltă; imuabil, fix; lipsit de dinamism. 3. (Fiziol.; în sintagma) Simț static = simț care orientează asupra poziției corpului și a părților lui în repaus, datorită impresiilor care vin de la mușchi, tendoane și articulații. II. S.f. Ramură a mecanicii care studiază sistemele de forțe pentru stabilirea condițiilor de echilibru ale unui corp aflat în stare de repaus sau de mișcare. ♢ Statica lichidelor = hidrostatică. Statica gazelor = aerostatică. Statica grafică = capitol al staticii care se ocupă de rezolvarea pe cale grafică a problemelor. Statica construcțiilor = disciplină care studiază metodele de calcul pentru determinarea eforturilor și a deformațiilor sistemelor de bare. – Din fr. statique.

STÁTIC

adj. imobil, înțepenit, rigid, (livr.) hieratic. (Atitudine ~; gest ~.)

Static

dinamic

státic

adj. m., pl. státici; f. sg. státică, pl. státice

STÁTI//C ~că (~ci, ~ce)

1) Care ține de statică; propriu staticii. 2) Care se raportează la echilibrul de forțe; în stare de nemișcare. 3) Care este lipsit de evoluție; fără mișcare. /<fr. statique, germ. Statik, statisch

-STÁTIC

Element secund de compunere savantă cu semnificația „care stă (în picioare)”. [< fr. -statique, cf. gr. statikos].

STÁTIC, -Ă

adj. 1. Referitor la echilibrul forțelor, la statică. ♦ Simț static = simț care ne orientează asupra poziției propriului nostru corp. 2. În nemișcare, nemișcat, lipsit de dinamism; pasiv; imuabil. [< fr. statique, cf. gr. statikos – care stă în echilibru].

STÁTIC1, -Ă

I. adj. 1. referitor la echilibrul forțelor, la statică. 2. în nemișcare, lipsit de dinamism; pasiv; imuabil. II. s. f. ramură a mecanicii care se ocupă cu studiul echilibrului corpurilor. o ~ grafică = capitol al staticii care se ocupă cu rezolvarea problemelor pe cale grafică; ă fluidelor = hidrostatică; ă gazelor = aerostatică; ă construcțiilor = disciplină care studiază metodele de calcul pentru determinarea eforturilor și a deformațiilor sistemelor de bare. (< fr. statique)

-STÁTIC2

elem. stat3(o)-.

STÁTICĂ

s. 1. (FIZ.) statica gazelor v. aerostatică. 2. (MEC.) statica lichidelor v. hidrostatică.

STÁTICĂ

s. v. echilibru.

státică

s. f., g.-d. art. státicii

STÁTIC//Ă

f. Ramură a fizicii care are drept obiect de studiu echilibrul sistemelor de forțe. ♢ ~a lichidelor hidrostatică. ~a gazelor aerostatică. /<fr. statique, germ. Statik, statisch

STÁTICĂ

s.f. Ramură a mecanicii care se ocupă cu studiul echilibrului corpurilor. ♢ Statică grafică = capitol al staticii care se ocupă cu rezolvarea problemelor pe cale grafică; statica fluidelor = hidrostatică; statica construcțiilor = disciplină care studiază metodele de calcul pentru determinarea eforturilor și a deformațiilor sistemelor de bare. [Gen. -cii. / cf. fr. statique].
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar