definiția soarele definiție dex

soarele

găsește rime pentru soarele

a lăsa

(pe cineva) cu ochii-n soare expr. 1. a face (pe cineva) să aștepte mult și fără rost. 2. a retrage (cuiva) sprijinul, a refuza (cuiva) un ajutor.

BIBAN-SOÁRE

s. v. pește-auriu, pește-curcubeu, pește-soare.

floárea-soárelui

s. f., g.-d. art. flórii-soárelui; pl. art. flórile-soárelui

floarea-soarelui

s.f. sg. (er.) 1. vulvă; vagin. 2. sexul femeii nimfomane sau infidele.

FLOAREASOARELUIDECÂMP

s. v. aglică.

RUJA-SOÁRELUI

s. v. floarea-soarelui.

rujá-soárelui

s. f.

SOÁRE,

(2) sori, s.m. 1. Corp ceresc principal al sistemului nostru planetar, incandescent și luminos, în jurul căruia gravitează și se învârtesc pământul și celelalte planete ale sistemului. ♢ Loc. adv. Sub (sau pe sub) soare = pe pământ, în lume. ♢ Expr. (Fam.) (A fi) soare cu dinți = (a fi) frig pe vreme senină. (A fi) rupt din soare = (a fi) foarte frumos, de o deosebită frumusețe. (În basme) La soare te poți uita, dar la dânsa (sau la dânsul) ba, se spune spre a arăta că cineva este de o frumusețe excepțională. A se uita (la cineva) ca la soare = a privi (pe cineva) cu multă dragoste, a iubi foarte mult (pe cineva). A i se pune (cuiva) soarele drept inimă = a i se face foame. ♢ Compuse: (pop.) soare-răsare = răsărit, est, orient; p. ext. vremea când răsare soarele; soare-apune (sau -scapătă) = apus, vest, occident; p. ext. vremea când apune soarele. ♦ Lumină (și căldură) care vine de la soare (1). ♢ Loc. adv. Cu soare = cât mai e ziuă, cât mai e lumină. 2. Nume dat aștrilor care, ca și soarele (1), au lumină proprie. 3. Fig. Fericire, bucurie; bună-stare. – Lat. sol, -lis.

SOÁRE

s. v. regină.

soáre

s. m., (aștri cu lumină proprie) pl. sori

SOÁRE sori

m. 1) astr. Astru central, incandescent și luminos, în jurul căruia se rotește Pământul și celelalte planete ale sistemului nostru planetar. ♢ ~-apune apus; vest; asfințit. ~-răsare răsărit; est. Sub (sau pe sub) ~ pe pământ; pe lume. ~ în cruce amiază. A se uita la cineva ca la ~ a se uita cu admirație la cineva. A sta cu burta la ~ a nu face nimic; a se lenevi; a trândăvi. A i se pune cuiva ~le drept inimă a i se face cuiva foame. A făgădui câte în lună și în ~ (sau în stele) a făgădui lucruri irealizabile. A dori câte în lună și în ~ (sau în stele) a dori prea multe. A căuta (sau a găsi) pete-n ~ a căuta neajunsuri oriunde și cu tot dinadinsul. 2) Lumină și căldură care vine de la acest corp ceresc. Zi cu ~. 3) fig. Ceea ce reprezintă un izvor de fericire, de bucurie. /<lat. sol, ~is

soáre (-óri),

s.m. – Corpul ceresc principal al planetei noastre. – Mr. soare, megl. soari, istr. sǫre. Lat. sōlem (Pușcariu 1601; REW 8059), cf. vegl. saul, it. sole, v. prov., cat., sp., port. sol. – Comp. soare-apune, s.n. (occident, vest); soare-răsare, s.n. (răsărit); soare-scapătă, s.n. (apus); soaresec (var. soare’n cap), s.n. (insolație); soarea-soarelui, s.f. (plantă, Helianthus annuus), deformație de la florea-soarelui, contaminată cu sora-soarelui. Der. sorean, s.m. (obleț, Alburnus lucidus); soreață, s.f. (obleț); sori, vb. (a încălzi, a expune la soare); asori, vb. refl. (Maram., a se expune la soare), dintr-o expresie adv. a soare (DAR); însorit, adj. (cu soare, luminos); sorin, adj. (însorit); solar, adj., din fr. solaire. Din rom. soare-apune provin în ngr. σουρουπώνει, σουρούπωσε „soarele apune” (Meyer, Neugr. St., II, 78), σουρουπώνω „a-l prinde noaptea”, σουρούπωμα „crepuscul”.

SOAREÁ

soarele, s.f. (Franțuzism înv.) Serată. – Din fr. soirée.

SOAREÁ

s. v. serată.

soareá

s. f. (sil. soa-rea), art. soareáua, g.-d. art. soarélei; pl. soaréle

SOARE-APÚNE

s. v. apus, asfințit, vest.

soáre-apúne

s. m. invar.

SOAREA-SOÁRELUI

s. v. floarea-soarelui.

SOAREA-SOÁRELUI

s. v. floarea-soarelui.

SOARE-RĂSÁRE

s. v. est, orient, răsărit.

soáre-răsáre

s. m. invar.

SORA-SOÁRELUI

s. v. floarea-soarelui.

sóra-soárelui

s. f.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar