definiția luminos definiție dex

luminos

găsește rime pentru luminos
Cuvinte apropiate: aluminos, luminos, numinos

LUMINÓS, -OÁSĂ,

luminoși, -oase, adj., s.f. I. Adj. 1. Care răspândește lumină; strălucitor. 2. În care pătrunde multă lumină; plin de lumină; luminat2. 3. Fig. Fericit, senin. 4. Fig. Care călăuzește, îndrumează; demn de urmat. 5. Fig. Clar, limpede; pătrunzător. II. S.f. Plantă erbacee din familia ranunculaceelor, cu tulpina dreaptă și cu flori albe, care crește la maginea pădurilor din regiunile de munte și de deal (Clematis recta). – Lat. luminosus.

LUMINÓS

adj. 1. v. strălucitor. 2. scânteietor, strălucitor, (înv. și reg.) vederos, (reg,) stelos. (Un astru ~.) 3. v. senin. 4. radios, strălucitor. (O dimineață ~oasă.) 5. v. fosforescent.

Luminos

întunecat, întunecos, obscur

luminós

adj. m., pl. luminóși; f. sg. luminoásă, pl. luminoáse

LUMIN//ÓS ~oásă (~óși, ~oáse)

1) Care răspândește lumină în jur; care luminează; strălucitor; lucitor; radios. Soare ~. 2) (despre încăperi, spații închise) Care dispune de multă lumină; cu multă lumină. 3) (despre stări de spirit sau despre manifestări ale acestora) Care exprimă lumină interioară. Zâmbet ~. 4) (despre judecată, rațiune) Care vădește spirit de pătrundere în esența lucrurilor; pătrunzător. Minte ~oasă. 5) fig. Care indică calea demnă de urmat. Idei ~oase. /<lat. luminosus
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar