definiția sapte definiție dex

sapte

găsește rime pentru sapte
Cuvinte apropiate: lapte, sapie, săpie, șapte

a avea șapte vieți

expr. a scăpa viu și nevătămat din multe situații critice

a da șapte degete și-o fugă bună

expr. a fura din buzunare.

a nu avea cei șapte ani de acasă

expr. a fi prost crescut

PEȘTE-CU-ȘAPTE-NÚME

s. v. avat.

ȘÁPTE

num. card., s.m. 1. Număr având în numărătoare locul între șase și opt și care se indică prin cifra 7 sau VII. ♢ (Adjectival) Au trecut șapte ani de atunci. ♢ Expr. A lua șapte piei de pe om (sau de pe o vită) = a sili pe cineva să muncească peste puterile sale. A umbla pe șapte cărări = a fi beat. A (nu) avea cei șapte ani de acasă = a (nu) fi fost (bine) educat în copilărie. ♢ (Substantivat) Scrie un șapte. ♢ Expr. Bea (sau mănâncă) cât șapte = bea (sau mănâncă) foarte mult. A nu (se) da pe șapte = a (se) considera mai bun, mai capabil etc., decât mulți alții. ♢ (Cu valoare de num. ord.) Tomul șapte. ♢ (În componența numeralului multiplicativ corespunzător) De șapte ori pe atâta. (În componența numeralului distributiv corespunzător) Lecâte șapte pâini. 2. S.m. Compus: (Bot.) șapte-degete = plantă erbacee cu tulpina târâtoare, cu frunze dințate și cu flori purpurii (Comarum palustre). [Var.: (reg.) șépte num. card.] – Lat. septem.

ȘÁPTE

s. 1. (reg.) șeptar. (A luat un ~ la fizică.) 2. șeptar, (reg.) șeptacă, (fam.) șeptic. (Un ~ de treflă.)

șápte

num.

ȘÁPTE1

num. card. Șase plus unu. ~ cărți.~-degete plantă erbacee cu tulpina târâtoare, cu frunze alungite, zimțate, și cu flori purpurii, care crește prin locuri umede. /<lat. septem

ȘÁPTE2

m. 1) Număr constând din șapte unități. Adunați ~ cu cinci.A bea (sau a manca) cât ~ a bea sau a mânca foarte mult. A nu se da pe ~ a se afla în plină putere (fizică sau intelectuală). 2) Cifra 7 sau VII. 3) Obiect marcat cu aceasta cifră. /<lat. septem

șápte

num. – Număr între șașe și opt. – Var. Mold. șepte. Mr. șapte, megl. șapti, istr. sǫpte. Lat. sĕptem (Pușcariu 1514; REW 7830), cf. vegl. sapto, it. sette, prov., cat. set, fr. sept, sp. siete, port. sete. – Der. șeptar, s.m. (carte de joc de șapte puncte); înșeptit, adj. (multiplicat cu șapte); șeptime, s.f. (a șaptea parte).

șápte-dégete

s. m.

șápte súte

num.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar