definiția rudar definiție dex

rudar

găsește rime pentru rudar
Cuvinte apropiate: brudar, budar, radar, radar, rubar, rudar, rudaș, rudă, rudiar, rufar, rugar, rujar, sudar

RUDÁR,

rudari, s.m. Denumire dată, în țările românești, unor lucrători (țigani) care confecționau obiecte din lemn; p. ext. meșter țigan care lucrează din lemn albii, linguri, fuse etc. – Din bg. rudar.

RUDÁR

s. v. lingurar.

RUDÁR

s. v. culme, rotaș.

rudár

s. m., pl. rudári

RUDÁR ~i

m. Meșter care face albii, linguri, fuse și alte obiecte de lemn. /< bulg. rudar

rudár2,

rudáre, s.n. (reg.) 1. prăjină lungă de care atârna hainele la țară; culme, rudă. 2. covor, scoarță de perete.

rudár (rudári),

s.m. – 1. Țigan căutător de aur. – 2. Țigan nomad care lucra obiecte de lemn. Bg., sb. rudar, din rudaminereu” (Cihac, II, 320; Conev 76). Probabil denumirea s-a menținut, după ce s-a schimbat meseria primitivă, datorită consonanței cu rudăpar”. – Der. rudăresc, adj. (țigănesc; grosolan); rudărie, s.f. (meseria de țigan rudar; zăcămînt, mină).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar