definiția pastile definiție dex

pastile

găsește rime pentru pastile
Cuvinte apropiate: pastilă

a arunca o pastilă / pastila

expr. a face o aluzie

a înghiți pastila

expr. a mușca momeala; a se lăsa păcălit.

a lua pastile de putut

expr. ( glum. – d. bărbați) a fi potent.

FLOAREAPÁȘTILOR

s. v. popilnic.

joi după Paști

expr. (pop., iron.) niciodată!

PÁSCĂ,

păști, s.f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. ♦ Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.

PÁSCĂ

s. (BIS.) azimă. (~ a mozaicilor.)

páscă

s. f., g.-d. art. păștii; (cozonaci) pl. păști

PÁSCĂ păști

f. 1) Cozonac (cu brânză, stafide etc.) făcut de creștinii ortodocși cu ocazia sărbătorilor de Paști. 2) Turtă foarte subțire, preparată din aluat nedospit și coaptă de mozaici cu ocazia sărbătorii de Paști. [G.-D. păștii] /<lat. pascha, ngr. pásha

páscă

s.f. – 1. (Înv.) Miel pascal la evrei. – 2. Hostie pascală. – 3. Cocătură pentru sărbătoarea de Paști. – Var. înv. pashă. Mgr. πάσχα; der. prezintă dificultatea fonetică, dar există și în păscălie (var. pascalie), s.f. (zodiac, calendar de lungă durată), din mgr. πασχαλία. Der. din lat. pascha (Tiktin; Candrea) sau din sl. pascha (Cihac) este dubioasă; din sl. provine numai var. înv. – Der. păscăli, vb. (a prezice timpul și viitorul pe bază de zodiac, a ghici, a profetiza); păscălitor, s.m. (astrolog); păscuță, s.f. (covrigel dat de pomană în Săptămîna Patimilor). – Cf. Paște.

PASTÍLĂ

, pastile, s.f. 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane mici, rotunde; (impr.) comprimat. 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele mașini sau la unele mecanisme. 3. Loc special amenajat (de forma unei pastile (1)) în mijlocul unei piețe, al unei intersecții largi, pentru refugiul pietonilor, dirijarea circulației etc. – Din fr. pastille, germ. Pastille.

PASTÍLĂ

s. v. pilulă.

pastílă

s. f., g.-d. art. pastílei; pl. pastíle

PASTÍL//Ă ~e

f. 1) Preparat farmaceutic dozat, solid, de forma unui disc mic, care se administrează pe cale bucală; tabletă; pilulă; comprimat. 2) Produs alimentar zaharos de forma unui disc mic. /<fr. pastille, germ. Pastille

PASTÍLĂ

s.f. 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane rotunde. 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele mașini sau la unele mecanisme. [< fr. pastille, cf. germ. Pastille].

PASTÍLĂ

s. f. 1. preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau bomboane rotunde. 2. piesă, disc mic, la unele mașini sau mecanisme. ♢ corp în formă de disc sau de cilindru, de mici dimensiuni, prin turnare sau presare. 3. mic tub metalic, cu o compoziție trasoare, care se înșurubează în fundul proiectilelor (perforante), pentru marcarea traiectoriei și pentru incendierea carburanților inamicului. 4. (inform.) substrat semiconductor pe care este fabricat un circuit integral; microcircuit. 5. refugiu (3) în mijlocul unei piețe, al unei intersecții largi etc. (< fr. pastille, germ. Pastille)

PÁȘCĂ,

păști, s.f. (Reg.) Tutun de calitate inferioară; mahorcă. – Din ucr. pačka.

PÁȘCĂ

s. v. mahorcă, pachet.

páșcă

(tutun) s. f., g.-d. art. păștii; pl. păști

PÁȘTI

s.m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea ieșirii lor din Egipt, sub conducerea lui Moise. ♢ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s.n.] – Lat. pascha, -ae.

PAȘTI

s. (BIS.) (reg.) păscuță.

paști

(pâine sfințită) s. f. pl., art. páștile (sg. páscă)

Paști

s. pr. m. sg./Páște s. pr. n., pl. Paști

PAȘTI

m. 1) (în religia creștină) Sărbătoare în cinstea învierii lui Isus Hristos. 2) (în religia mozaică) Sărbătoare în amintirea exodului evreilor din Egipt. ♢ Din ~ în ~ foarte rar. La ~le calului (sau cailor) niciodată. 3): ~le blajinilor zi fixată de biserică pentru pomenirea morților. [Var. Paște] /<lat. Paschae

paștí

, pers. 3 sg. paștéște, vb. IV (reg.) a înjura de paști; a paștealui, a păștui.

páștile-cálului/páștile-cáilor

(bot.) s. m.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar