definiția largi definiție dex

largi

găsește rime pentru largi
Cuvinte apropiate: hârgi, larg, larg, larga, largo, larvi, lărgi, lărgit

a fi la largul tău și la strâmtul altuia

expr. (iron.) a-ți lua libertăți excesive, deranjând pe cineva.

LARG, -Ă,

(I) largi, adj. (II) larguri, s.n. I. Adj. 1. Care ocupă o suprafață mare, care este extins în toate direcțiile; întins, vast. ♢ Expr. În lumea largă = a) în locuri depărtate, departe; b) pretutindeni. 2. De dimensiuni mari; lat. ♢ Loc. adv. Pe larg = în mod amplu, amănunțit. ♦ (Despre recipiente sau cavități) Cu dimensiunea transversală mare; p. ext. cuprinzător, încăpător. ♢ Expr. Mână largă, se zice despre un om generos sau cheltuitor. ♦ (Despre veșminte) De o croială bogată, care permite mișcarea liberă a corpului; care este prea mare față de dimensiunile unei persoane. ♢ Expr. A da (ceva) cu mâneci largi = a da bucuros, cu voie bună; a fi darnic. ♦ (Despre gesturi, mișcări etc.) Desfășurat în toată amploarea. ♦ Fig. Care nu este meschin, care este liber, generos, înaintat. Vederi largi. II. S.n. 1. (Articulat; urmat de determinări în genitiv care indică o suprafață) Întreaga suprafață (a unui loc); partea mai largă (a unui loc). ♦ Loc pe mare depărtat de țărm. ♢ Loc. adv. În larg = departe de țărm, pe apă. 2. Loc deschis care se întinde departe în toate direcțiile; întindere mare, spațiu vast. ♢ Expr. A fi (sau a se simți) la (sau în) largul său = a fi (sau a se simți) în deplină libertate, nestingherit. – Lat. largus.

LARG

adj. 1. v. întins. 2. v. spațios. 3. amplu, întins, mare. (Știrea ocupa un spațiu ~ în ziar.) 4. întins, spațios, vast. (Bulevarde ~.) 5. întins, lăbărțat, lărgit, lățit. (Un pulover ~.) 6. lat, mare. (Pălărie cu boruri ~.) 7. liber, (înv. și pop.) slobod. (O legătură prea ~.) 8. v. amplu.

LARG

adj. v. culant, darnic, generos, mări-nimos.

LARG

s. v. lărgime, lățime.

Larg

îngust, strâmt, strâns, restrâns

larg

adj. m., f. lárgă; pl. m. și f. largi

larg

s. n., pl. lárguri

LAR//G1 ~gă (~gi)

1) Care se întinde pe o suprafață mare; care are limite extinse; vast; întins. ♢ În lumea ~ pe diferite meleaguri; în depărtări. 2) Care permiteîncapă mult; încăpător; spațios. Vas ~. Cameră ~. ♢ A descrie (sau a povesti) pe ~ a descrie sau a povesti cu lux de amănunte; amănunțit. Mână ~ darnic; generos. Vederi ~gi cunoștințe profunde și receptive față de nou, față de progres. /<lat. largus

LARG2 ~uri

n. 1) Suprafață mare; lărgime. ♢ În ~ în mare; departe de țărm. 2) Loc deschis care se întinde departe în toate direcțiile. ♢ A fi (sau a se simți) în ~ul său a fi (sau a se simți) în deplină libertate, nestingherit. /<lat. largus

larg (lárgă),

adj. – 1. Lat. – 2. Spațios, extins. – 3. Liber, vast, comod, încăpător. – 4. Amplu, maiestuos. – 5. Liberal, generos. – 6. (Adv.) În mod amplu, cu lărgime, comod. – 7. (S.n.) Lărgime, lățime. – 8. (S.n.) Loc deschis, spațiu, distanță. – 9. (S.n.) Spațiu liber, libertate, latitudine. – 10. (S.n.) Întinsul mării. – Mr., megl. largu, istr. lǫrg. Lat. largus (Pușcariu 943; Candrea-Dens., 950; REW 4912; DAR), cf. it., sp., port. largo, prov. larc, cat. llarg, fr. large, alb. largë (Philippide, II, 645). Sensurile 4, 5 și 10 sînt împrumuturi literare din fr. large. Der. lărgime, s.f. (lățime, amploare; spațiu liber, latitudine, libertate); lărgămînt, s.n. (înv., lărgime, amplitudine); larghețe, s.f. (liberalitate, generozitate), din it. larghezza; lărgi, vb. (a mări; a extinde, a dilata), cf. mr. lărgescu, istr. lărjesc (după Pușcariu 943 și Candrea-Dens., 951, dintr-un lat *largῑre, În loc de largῑri); lărgitor, adj. (măritor); lărgitoare, s.f. (măritor pentru mănuși sau încălțăminte); prelarg, s.n. (extensiune, lărgime), cuvînt creat de Odobescu, drept paralelă la prelung. Cf. alerga.

LĂRGÍ

, lărgesc, vb. IV. Tranz. și refl. A (se) face (mai) larg; a da sau a căpăta lărgime; a (se) întinde. ♦ Fig. A da amploare, a extinde. ♦ Fig. A se împrăștia, a se răspândi. – Din larg.

LĂRGÍ

vb. 1. v. întinde. 2. v. slăbi. 3. v. dilata. 4. v. extinde. 5. a (se) extinde, a (se) întinde, a (se) lăți, a (se) mări. (Și-a ~ stăpânirea peste ...)

A (se) lărgi

≠ a (se) strâmta

A lărgi

≠ a îngusta

A se lărgi

≠ a se îngusta

lărgí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. lărgésc, imperf. 3 sg. lărgeá; conj. prez. 3 sg. și pl. lărgeáscă

A LĂRG//Í ~ésc

tranz. 1) A face să se lărgească. 2) fig. A facecapete amploare; a extinde. ~ comerțul. ♢ A-și ~ orizontul a-și aprofunda cunoștințele. /Din larg

A SE LĂRG//Í

pers. 3 se ~éște intranz. 1) A deveni (mai) larg; a crește în lărgime. 2) fig. A se răspândi pe un spațiu (mai) mare; a se împrăștia. /Din larg
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar