definiția joi definiție dex

joi

găsește rime pentru joi
Cuvinte apropiate: boi, boi, coi, doi (cifră), doi (num.), foi, foi, goi, hoi, jai, job, joc, joi (vb.), joi (s.f.), joia, joit, jos, moi, noi (vb.), noi (pron.), noi, noi (s.n.), oi, poi, roi (vb.), roi (s.n.), roi (s.m.), soi, soi, soi, toi (s.n.), toi (vb.), țoi, țoi, voi, voi, zoi

JOI

s.f. Ziua a patra a săptămânii, care urmează după miercuri. *(Pop.) Joia Mare = ultima joi din postul3 Paștilor. *Expr. De joi până mai (de-)apoi = la nesfârșit, mereu; niciodată. Din joi în Paști = din când în când, foarte rar. ♦ (Adverbial, în forma joia) = în cursul zilei de joi, în fiecare de joi. Lat. [dies] Jovis.

JOÍ

vb. v. dovedi, îndura, mulțumi, pătimi, păți, prididi, răbda, răzbi, satisface, suferi, suporta, trage.

joi

s. f., art. jóia; pl. joi, art. jóile (sil. jo-i-)

JOI1

f. A patra zi a săptămânii. ♢ ~a mare ultima joi din postul Paștilor. De ~ până mai apoi a) la nesfârșit; mereu; b) niciodată; nicicând. [Monosilabic. art. joia] /<lat. jovis

JOI2

adv. În ziua de joi. /<lat. jovis

joí,

joiésc, vb. IV (reg.) 1. A intra în voie cuiva prin ceva, a satisface, a mulțumi (pe cineva), a-i îndeplini dorințele. 2. A se ajunge cu ceva, a avea de ajuns, a (se) sătura. 3. A birui, a ieși la capăt. 4. A suporta, a răbda, a îndura.

joi

s.f. – Ziua a patra a săptămînii. – Mr. gioi(a), megl. joi. Lat. (dies) Iōvis (Diez, I, 213; Pușcariu 911; Candrea-Dens., 906; REW 4594; DAR); cf. it. giove(di), prov. jous, fr. jeu(di), sp. jueves. Der. joian (var. jo(i)can), s.m. (nume dat de obicei boilor care se nasc într-o joi); joică, s.f. (nume de vacă); joimăriță, s.f. (ființă imaginară cu puteri malefice care le amenință pe femeile leneșe; obicei popular, conform căruia un flăcău merge din casă în casă, prefăcîndu-se că este un duh rău), de la joia mare sau joimari.

din an în Paște / joi în Paște / Paști-n Crăciun

expr. foarte rar; la intervale mari de timp.

JÓIA

adv. În fiecare zi de joi. /<lat. jovis

Jóia Mare

s. pr. f. sg.

joi după Paști

expr. (pop., iron.) niciodată!
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar