definiția mistic definiție dex

mistic

găsește rime pentru mistic
Cuvinte apropiate: cistic, fistic, istic, mastic, miotic, mistic, mistică, mitic, ristic

MÍSTIC, -Ă,

mistici, -ce, adj., subst. 1. Adj. Care aparține misticismului, care se referă la misticism; care vădește misticism. 2. S.m. și f. Adept al misticismului. 3. Adj. Care are un înțeles ascuns; care rămâne neînțeles; inexplicabil pe cale rațională; secret, tainic. ♢ Testament mistic = testament secret. 4. S.f. Totalitatea orientărilor și practicilor propagate de misticism sau de o doctrină mistică (1); p. ext. misticism. – Din fr. mystique.

místic

adj. m., s. m., pl. místici; (persoană) f. sg. místică, pl. místice

MÍSTI//C1 ~că (~ci, ~ce)

1) Care ține de misticism; propriu misticismului. Idei ~ce. 2) (despre persoane) Care vădește misticism; cu manifestări de misticism. 3) Care conține o taină; plin de mister; tainic; misterios; enigmatic. /<fr. mystique

MÍSTI//C2 ~că (~ci, ~ce)

m. și f. Adept al misticismului. /<fr. mystique

MÍSTIC, -Ă

adj. 1. Stăpânit de misticism. 2. Ascuns, neștiut, tainic. // s.m. și f. Adept al misticismului. [Cf. fr. mystique, lat. mysticusascuns].

MÍSTIC, -Ă

I. adj. 1. stăpânit de misticism. 2. ascuns, neștiut, tainic. II. s. m. f. adept al misticismului. III. s. f. orientare în cadrul religiei sau gândirii filozofico-religioase care afirmă posibilitatea contactului direct sau comuniunii între om și divinitate; misticism. (< fr. mystique, gr. mystikos)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar