definiția extins definiție dex

extins

găsește rime pentru extins
Cuvinte apropiate: estins, extins

EXTÍNS

adj. crescut, lărgit, mărit, sporit. (Supra-fețe cultivate ~.)

Extins

restrâns

EXTÍNDE

, extínd, vb. III. Tranz. și refl. A faceocupe sau a ocupa un spațiu mai mare decât cel inițial; a (se) lărgi (ca sferă de acțiune); a (se) întinde, a (se) mări. – Din lat. extendere (după întindere).

EXTÍNDE

vb. 1. a (se) întinde. (Se ~ pe o suprafață tot mai mare.) 2. a crește, a (se) lărgi, a (se) mări, a (se) ridica, a spori, a (se) urca. (Suprafețele cultivate s-au ~ la ...) 3. a (se) întinde, a (se) lărgi, a (se) lăți, a (se) mări. (Și-a ~ stăpânirea peste ...) 4. a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se răspândi, (rar) a pălălăi, (pop.) a merge, (înv. și reg.) a pălăi, (înv.) a sări. (Focul s-a ~ și la curtea vecină.) 5. v. răspândi.

A extinde

≠ a restrânge, a strâmtora

A se extinde

≠ a se restrânge

extínde

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. extínd, perf. s. 1 sg. extinséi, 1 pl. extínserăm; part. extíns

A EXTÍNDE extínd

tranz. A faceocupe un spațiu mai mare; a lărgi sfera de acțiune. /<lat. extindere

A SE EXTÍNDE mă extínd

intranz. A-și lărgi sfera de acțiune. /<lat. extindere

EXTÍNDE

vb. III. tr., refl. A (se) întinde, a (se) mări; a (se) lărgi (ca sferă de acțiune). [P.i. extínd, var. estinde vb. III. / < lat. extendere, cf. it. estendere, fr. étendre, după întinde].

EXTÍNDE

vb. tr., refl. a (se) întinde, a (se) mări; a (se) propaga, a (se) lărgi. (< lat. extendere)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar