definiția con definiție dex

con

găsește rime pentru con
Cuvinte apropiate: bon, cen, cin, clon, co, coa, cob, coc, coc, cod, cof, coh, coi, col, com, con, coni, cono, cont, conț, cop, cor, corn (franzeluță, recipient, colț), corn (de animale, de instrumente), corn (bot., muz.), coș (pl. coșuri), coș (pl. coși), cot (unitate de măsură), cot (geogr., tehn.), cot (anat.), coț, cox, coz, cron, don, eon, fon, gon, hon, icon, ion, mon, non, on, son, son, ton, ton, won

CON-1

Element de compunere însemnândîmpreună cu”, care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui etc.) sau a unor adjective (conațional). [Var.: co-] – Din fr. co(n)- (lat. cum-).

CON2,

conuri, s.n. 1. Suprafață descrisă de o dreaptă care se deplasează sprijinindu-se pe o curbă închisă imobilă și pe un punct fix exterior. ♦ Corp geometric mărginit de o asemenea suprafață și de un plan. 2. (Geogr.; în sintagmele) Con vulcanic = formă de relief conică cât un munte, constituită în urma erupțiilor vulcanice, din lavă, cenușă etc. Con de dejecție = formă de relief în evantai, rezultată din acumularea materialului transportat de torenți acolo unde se micșorează panta; agestru. ♦ (Fiz.) Con de lumină = mănunchi de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 3. Fructul coniferelor, format dintr-un ax cu numeroși solzi lemnoși, care reprezintă florile mascule sau femele. – Din fr. cône.

CON

s. 1. (GEOGR.) con de dejecție = agestru. 2. (BOT.) (pop.) pară, (reg.) cocean, cucuruz, păpușoi. (~ de brad.) 3. (BOT.) con vegetativ = vârf vegetativ. 4. con pirometric v. pirometru ceramic; con Seger v. pirometru ceramic.

con

s. n., pl. cónuri

CON ~uri

n. 1) Corp geometric rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghic în jurul catetei. 2) Obiect cu o astfel de formă. ♢ ~ vulcanic partea din afară a unui vulcan înălțată deasupra pământului. 3) Fructul coniferelor. ~ de brad. 4): ~ în trepte mecanism pentru schimbarea vitezei de rotație. /<fr. cône, lat. conus

CON-

Element prim de compunere savantă care are semnificațiaîmpreună cu”. [Var. co-, com-. / < fr. co(n)-, lat. con – cu].

CON

s.n. 1. Corp rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghi în jurul uneia dintre catetele sale; (p. ext.) obiect cu o astfel de formă; Con vulcanic = partea exterioară în formă de con (1), a unui vulcan; con de lumină = fascicul de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 2. Fructul coniferelor. [Pl. -nuri. / < lat. conus, gr. konos, cf. fr. cône].

CON1-/CO-/COM-

pref.împreună (cu)”, „spre ceva”, „alături”. (<fr. co/n, m/-, cf. lat. com < cum = cu)

CON1-/CO-/COM-

pref.împreună (cu)”, „spre ceva”, „alături”. (<fr. co/n, m/-, cf. lat. com < cum = cu)

CON2

s. n. 1. corp rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghic în jurul uneia dintre catetele sale; obiect cu o astfel de formă. ♢ ~ vulcanic = partea exterioară, în formă de con, a unui vulcan; ~ de lumină = fascicul de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 2. fructul coniferelor. (<fr. cône, lat. conus)

CON3

prep. (muz.) „cu”. (<it. con)

CON AFFÉTTO

loc. adv. (muz.) cu simțire; afectuos. (<it. con affetto)

CON ÁNIMA

loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu însuflețire. [< it. con anima].

CON ÁNIMA

loc. adv. (muz.) cu însuflețire; animat. (<it. con anima)

CON BRÍO

loc. adv. (Muz.; indică modul de execuție) Cu vervă, cu însuflețire. – Loc. it.

con brio

loc. adv.

CON BRÍO

loc.adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu strălucire. [< it. con brio].

CON BRÍO

loc. adv. (muz.) cu vervă, cu însuflețire. (<it. con brio)

con fuoco

loc. adv. (sil. fuo-)

CON FUOCO

loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu înfocare, înflăcărat. [< it. con fuoco].

con moto

loc. adv.

CON MÓTO

loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu multă mișcare. [< it. con moto].

CON MÓTO

loc. adv. (muz.) cu multă mișcare. (< it. con moto)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut