definiția tropic definiție dex

tropic

găsește rime pentru tropic
Cuvinte apropiate: topic, trofic, tropic, tropie

TRÓPIC1,

tropice, s.n. 1. Fiecare dintre cele două paralele situate la latitudinea de 23

TRÓPIC2, -Ă,

tropici, -ce, adj. (definitie/livresc">Livr.) Referitor la tropi2; figurat, metaforic. – Din fr. tropique.

trópic

s. n., pl. trópice

trópic

adj. m., pl. trópici; f. sg. trópică, pl. trópice

TRÓPI//C ~ce

n. 1) Paralelă terestră, unde, la solstițiile de vară și de iarnă, Soarele trece prin zenitul locului. 2) la pl. Regiune aflată în jurul unei astfel de paralele; zonă tropicală. /<lat. tropicus, fr. tropique

TRÓPIC, -Ă

adj. (Liv.) Referitor la tropi; care se referă la o anumită folosire a cuvintelor în funcție stilistică; figurat; tropologic. // Element secund de compunere savantă cu semnificația „(relativ la o) mișcare”, „tendință de mișcare într-o anumită direcție”, „tropism”. [Cf. fr. tropique < it. trope, germ. tropisch].

TRÓPIC

s.n. Fiecare dintre cercurile imaginare de pe suprafața Pământului situate la latitudinea de 230 27' nord și sud. ♦ (La pl.) Zonă, regiune aflată în jurul celor două tropice; zonă tropicală. // adj. An tropic = interval de timp care se scurge între două treceri consecutive ale Soarelui prin același punct al ecuatorului. [< fr. tropique, cf. gr. tropikos].

TRÓPIC1

I. s. n. fiecare dintre cele două paralele de pe globul terestru la latitudinea de 23ș27', nord (T ŭl Cancerului sau al Racului) și sud (T ŭl Capriconului). ♢ (pl.) zonă, regiune situată în jurul celor două tropice. II. adj. an ~ = interval de timp între două treceri consecutive ale Soarelui prin același punct al ecuatorului. (< fr. tropique, lat. tropicus)

TRÓPIC2, -Ă

adj. referitor la tropi (2); figurat, alegoric. (< fr. tropique)

TRÓPICE

s. pl. (GEOGR.) zonă tropicală.

TROPICUL CÁNCERULUI

s. v. tropicul racului.

Trópicul Capricórnului

s. pr. n.

TROPICUL RÁCULUI

s. (GEOGR.) (pop.) tropicul cancerului.

Trópicul Rácului

s.pr. n.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar