definiția suta definiție dex

suta

găsește rime pentru suta
Cuvinte apropiate: cuta, cută, gută, huta, iută, muta, mută, pută, ruta, rută, seta, setă, sită, smută, sota, spută, sta, sua, sucă, suda, suetă, suha, suia, suită, sulă, sultă, suma, sumă, suna, supa, supă, sura, sușă, sușta, sutar, sutar, sutaș, sută, sutra, șuta, tută, vută

a fi îmbrăcat la opt sute și un pol

expr. a avea haine scumpe, a fi elegant.

dóuă súte

num.

dóuă sútelea

(precedat de al) num. m., f. a dóuă súta

la opt sute și un pol

expr. (înv.) elegant.

nóuă súte

num.

opt súte

num.

pátru súte

num. (sil. -tru)

SÚTĂ,

sute, num. card., s.f. 1. Num. card. (Adesea cu valoare substantivală sau adjectivală) Numărul care în numărătoare are locul între nouăzeci și nouă și o sută unu și care se indică prin cifrele 100 și C. ♢ Loc. adj. La sută = (despre dobânzi, procente) corespunzător, proporțional unei sume de o sută de lei sau unei cantități de o sută de unități. ♢ Loc. adv. Sută la (sau în) sută = complet, în întregime, deplin; p. ext. sigur, fără îndoială. ♢ Expr. Sute și mii sau mii și sute sau o sută și-o mie sau sute (și sute) de... = număr mare, nedeterminat. ♢ (Cu valoare de num. ord.) Rândul o sută 2. S.f. Cifră care marchează numărul dintre nouăzeci și nouă și o sută unu. ♦ Bancnotă de o sută de lei. ♢ Expr. Unde s-a dus mia, ducă-se și suta = unde s-a făcut o cheltuială mare, poate să se facă și una mică. – Et. nec.

SÚTĂ

s. (fam.) sutar. (Împrumută- cu o ~.)

SÚTĂ

s. v. secol, veac.

sútă

s. f., pl. súte

SÚT//Ă1 ~e

num. card. 1) Nouăzeci plus zece. O ~ de pagini. 2) cu valoare de num. ord. Al sutălea; a suta. /<sl. suto

SÚT//Ă2 ~e

f. 1) Număr constând din o sută de unități. ♢ La ~ raportat la o sumă de o sută de unități. ~ la ~ a) în întregime; complet; b) exact; sigur; fără îndoială; cu siguranță. ~e și mii o cantitate foarte mare. 2) Cifra 100 sau C. 3) Obiect marcat cu această cifră. /<sl. suto

sútă (-te),

s.f. – Numărul care urmează după nouăzeci și nouă. – Mr., megl. sută. Sl. suto (Miklosich, Slaw. Elem., 48; Cihac, II, 381), cf. bg., sb., cr., ceh., pol., rus. sto. Trecerea lui ŭu este greu de explicat, cf. Meillet, Bull. Soc. Linguist., XIX, 91 și Skok, Slavia, IV, 132, și i-a determinat pe unii cercetători să gîndească la o proveniență persană a cuvîntului rom. și nu sl. (G. Meyer, Alb. St., IV, 47). Este singurul numeral rom. de origine nelatină. Der. sutar, s.n. (sută, centenar; Arg., bilet de o sută de lei); sutaș, s.m. (centurion); sutălea (var. sutelea), num. ord.; sutime, s.f. (a suta parte; centenar); însuti, vb. (a multiplica cu o sută).

SÚTĂLEA, SÚTA

num. ord. (Precedat de art. „al”, „a”; adesea adjectival) Care se află între al nouăzeci și nouălea și al o sută unulea. – Sută + le + a.

sútălea

(precedat de al +num., referitor la sută) num. m., f. a súta/a o súta

sútelea

(precedat de al + num., referitor la sute) num. m. (al două sutelea), f. a...súta (a două suta)

șápte súte

num.

șáse súte

num.

ȘUTÁ

, șutez, vb. I. Tranz. A lovi (puternic) mingea cu piciorul, cu mâna, cu capul sau cu un instrument (la unele jocuri sportive); a da, a trage un șut2. – Din fr. shooter.

șutá

vb., ind. prez. 1 sg. șutéz, 3 sg. și pl. șuteáză

A Șut//Á ~éz

tranz. (la unele jocuri spor-tive) A trage un șut în direcția porții. /<fr. shooter

ȘUTÁ

vb. I. intr. A lovi tare mingea cu piciorul; a trage un șut. [Cf. fr. shooter, engl. shoot].

ȘUTÁ

vb. intr. (sport) a lovi, a arunca cu putere mingea către poarta adversă; a trage un șut. (< fr. shooter)

trei sute

num.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar