definiția stanga definiție dex

stanga

găsește rime pentru stanga
Cuvinte apropiate: spangă, stană, stancă, stangă, stanța, stanță, stână, stâncă, stâng, ștangă, tanga, tângă

a băga o ștangă

(cuiva) expr. (intl.) 1. a influența (pe cineva) în luarea unei decizii. 2. a vorbi de rău (pe cineva).

a călca cu stângul

expr. a începe prost o acțiune.

a da cu stângu-n dreptul

expr. a fi neîndemânatic.

a face

(ceva) la stânga expr. (iron.) a fura (ceva).

a face stânga-mprejur

expr. 1. a se întoarce la 180º. 2. a-și schimba opinia / părerea / atitudinea etc.

de-a stânga

loc. adv.

stángă (-ắngi),

s.f. – Bară de fier. Germ. Stange (Iordan, Dift., 87).

STÂNG, -Ă,

stângi, adj. 1. (Despre părți sau organe ale corpului) Așezat în partea corpului în care se află inima. ♦ (Substantivat) a) (La m. sg. art.) Piciorul stâng (1). b) (La f. sg. art.) Mâna stângă (1). 2. Care se află de partea sau în direcția mâinii stângi (1) (când cineva stă cu fața în direcția în care este orientat un lucru sau o ființă). ♦ (Substantivat, f. sg. art.) Partea sau direcția stângă. (2). ♢ Expr. A ține stânga = a merge pe partea stângă a unui drum. (Fam.) A trage (sau a da, a face) la stânga = a fura. 3. Care reprezintă gruparea radicală a unui partid, a unei adunări, a unei organizații politice; care se alătură unei astfel de grupări. ♦ (Substantivat, f. art.) Aripa radicală a unui partid, a unei școli filozofice etc. ♢ Loc. adj. De stânga = partizan al unei politici radicale. – Lat. *stancus (= stanticus)obosit”.

Stâng

drept

stâng

adj. m., f. stângă; pl. m. și f. stângi

STÂN//G ~gă (~gi)

și substantival 1) (despre unele organe sau despre părți ale corpului) Care este situat în partea unde se află inima. Ochiul ~. Mâna ~.Nu știe ~ga ce face dreapta se spune pentru a indica o totală lipsă de coordonare. A călca cu ~gul a) a începe în mod greșit ceva; b) a fi prost dispus. 2) Care se află în direcția mâinii din această parte. Aripa ~ a clădirii.Din ~ga din direcția mâinii stângi. A ține ~ga a merge pe partea stângă a unui drum. (La) ~ga împrejur formulă prin care se comandă cuiva o întoarcere de 180° spre stânga. A face ~ga împrejur a se întoarce și a pleca (înapoi de unde a venit). 3) (despre grupări politice, partide, curente etc.) Care, din punct de vedere politic, este radical sau mai radical decât alții. Aripa ~ a parlamentului. /<lat. stancus

stîng (-gă),

adj. – În partea unde se află inima. – Mr. (a)stînga, megl. stǫng. Lat. *stancusobosit”, cf. it. stancoobosit” (Battisti, V, 3617), v. it. mano stancamîna stîngă” (Tiktin; REW 8225; Kisch, Dacor., IV, 774-76; Candrea), alb. štenk. – Der. stîngaci, adj. (care scrie sau lucrează cu mîna stîngă; greoi, neîndemînatic); stîngăcie, s.f. (calitatea de a fi stîngaci; neîndemînare).

ȘTÁNGĂ

, ștăngi, s.f. (Pop.) Bară de fier; drug, rangă. – Din germ. Stange.

ȘTÁNGĂ

s. v. rangă.

ștángă

s. f., g.-d. art. ștăngii; pl. ștăngi

ȘTÁNGĂ ștăngi

f. pop. Bară de fier teșită la un capăt și folosită la ridicarea sau la de-plasarea unor corpuri grele; rangă. /<germ. Stange

ștángă

, ștăngi, s.f. (pop.) 1. bară de metal; drug, rangă. 2. (reg.) fusul valului de la moara cu apă. 3. (reg.) bară de lemn care transmite mișcarea de la roată la pânza joagărului.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar