definiția saptamanile definiție dex

saptamanile

găsește rime pentru saptamanile

SĂPTĂMÂNA CĂRNII

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA CLÍSEI

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA CURÁTĂ

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA DE PRÁGURI

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA HÂRȚII

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA HÂȚEÁSCĂ

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA ÎMPESTRIȚÁTĂ

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA ÎNVÂRSTÁTĂ

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA MISTREÁȚĂ

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA TĂRCÁTĂ

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMÂNA VÂRSTÁTĂ

s. v. cârneleagă, harți.

SĂPTĂMẤNĂ,

săptămâni, s.f. Perioadă de șapte zile consecutive, care se socotește (la noi) de luni dimineața până duminică seara și care se repetă de cincizeci și două de ori într-un an; p. gener. perioadă de șapte zile consecutive. ♢ (În cultul religiei creștine) Săptămâna Mare (sau a Patimilor) = ultima săptămână înainte de Paști. Săptămâna luminată (sau albă) = săptămâna care începe cu duminica Paștilor. Săptămâna brânzei = prima săptămână din postul Paștilor, în care Biserica ortodoxă permite să se mănânce lapte și derivatele lui. ♢ Expr. A fi (sau a intra) în săptămâna oarbă (sau chioară) = a nu-și da seama de realitate, a acționa pe negândite. ♦ (Cu determinări în genitiv) Interval de șapte zile consacrat în mod oficial unei anumite activități. Săptămâna cărții. ♦ (La pl.) Timp nedeterminat, cuprinzând un număr mare de zile. – Lat. septimana.

SĂPTĂMÂNĂ

s. 1. (înv.) sâmbătă. (Vine la noi de două ori pe ~.) 2. (BIS.) săptămâna mare = săptămâna patimilor; săptămâna patimilor = săptămâna mare.

săptămână

s. f., g.-d. art. săptămânii; pl. săptămâni

SĂPTĂMÂN//Ă ~i

f. 1) Interval de timp egal cu șapte zile succesive (socotit de luni dimineața până duminică seara). 2) Orice perioadă de șapte zile consecutive. ~a poeziei. ~a cărții.~ de muncă numărul zilelor (sau al orelor) lucrătoare din cursul unei săptămâni calendaristice. [ G.-D. săptămânii] /<lat. septimana

săptămînă (-ni),

s.f. – Perioadă de șapte zile consecutive. – Mr. s(ip)tămînă, megl. sàptămǫnă. Lat. sĕptĭmāna (Diez, I, 382; Pușcariu 1513; REW 7834), cf. it. settimana, port., cat. setmana, fr. semaine, sp., port. semana. – Der. săptămînal, adj. (care se petrece în fiecare săptămînă).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar