definiția putregai definiție dex

putregai

găsește rime pentru putregai
Cuvinte apropiate: pulregăi, putregai, putregăi, putregăit, putrigai

PUTREGÁI,

putregaiuri, s.n. 1. Lemn sau plantă putredă; p. ext. masă de materie vegetală descompusă; putreziciune, putrejune. ♦ Fig. Epitet depreciativ dat unui om bătrân și neputincios. 2. Boală a plantelor provocată de unele ciuperci. 3. Fig. Ceea ce este rău și vătămător societății. ♦ Lepădătură. – Probabil contaminare între putred și mucegai.

PUTREGÁI

s. (rar) putrezitură, (înv. și reg.) putreganie. (Un ~ de lemn.)

PUTREGÁI

s. v. lepădătură, licurici.

putregái

s. n. (sil. -tre-), pl. putregáiuri

PUTREGÁ//I ~iuri

n. 1) Substanță organică putredă; putreziciune. 2) (nume generic) Boală a plantelor provocată de ciuperci și de bacterii. 3) fig. (cu sens colectiv) Totalitate a elementelor degradate ale unei societați; pleavă; drojdie. 4) Om neputincios (din cauza bolii sau a bătrâneții). /Din putred și mucegai

PUTREGĂÍ,

putregăiesc, vb. IV. Intranz. (Rar) A putrezi. – Din putregai.

putregăí

vb. (sil. -tre-), ind. prez. 3 sg. putregăiéște, imperf. 3 sg. putregăiá; conj. prez. 3 sg. și pl. putregăiáscă
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar