definiția neputincios definiție dex

neputincios

găsește rime pentru neputincios
Cuvinte apropiate: neputincios

NEPUTINCIÓS, -OÁSĂ,

neputincioși, -oase, adj. 1. Care este lipsit de puterea de a face ceva, care nu are posibilitatea, capacitatea sau libertatea de a realiza ceva sau de a acționa; incapabil. ♦ (Despre sentimente) Care se consumă inutil, care nu duce la nimic; steril. 2. (Adesea substantivat) Lipsit de putere fizică, de forță; slab, nevolnic; p. ext. bolnav, infirm, schilod. – Ne- + putincios.

NEPUTINCIÓS

adj. v. bolnav, imposibil, ireali-zabil, nerealizabil, nesănătos, suferind.

NEPUTINCIÓS

adj., s. 1. adj. incapabil. (~ facă ceva.) 2. adj., s. incapabil, necapabil, prăpădit, slăbănog, (rar) impotent, (pop.) becisnic, nemernic, nevoiaș, nevolnic, (înv. și reg.) sec, ticălos, (prin Munt. și Olt.) sfoiegit, (înv.) mișel, neputernic, neputinte, secat. (E un biet om ~.) 3. adj. v. impotent.

NEPUTINCIÓS

adj., s. v. calic, infirm, invalid, necăjit, nevoiaș, sărac, sărman, schilod.

Neputincios

putincios, vânjos, vânos, viguros, puternic, tare

neputinciós

adj. m., pl. neputincióși; f. sg. neputincioásă, pl. neputincioáse

NEPUTINCI//ÓS ~oásă (~óși, ~oáse)

(negativ de la putincios) Care este lipsit de putere fizică; slăbănog; becisnic. /ne- + putincios
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut