definiția poponete definiție dex

poponete

găsește rime pentru poponete
Cuvinte apropiate: poponete

POPONÉTE

s.m. v. poponeț1.

poponéte

s.m. sg. (reg.) colăcel din aluat dospit de pâine, care se împarte copiilor de pomană.

POPONEÁȚĂ

s.f. v. poponeț3.

POPONÉȚ1,

poponeți, s.m. (Reg.) 1. Șoarece de câmp; șoarece de pădure. ♢ Expr. (Adverbial) A sta (sau a rămâne etc.) poponeț = a sta (sau a rămâne) în picioare, țeapăn, nemișcat; a sta izolat de alții. A veni poponeț = a veni, a apărea pe neașteptate; a da buzna (peste cineva). A sări poponeț = a sări dintr-o dată (cu vorba), a sări tam-nisam. 2. Sperietoare de păsări; momâie, popândău (2), popândeț (2). [Var.: poponéte s.m.] – Et. nec.

POPONÉȚ2,

poponețe, s.n. (Reg.) 1. Feștilă sau fitil de opaiț; p. gener. opaiț. 2. Sfeșnic. – Et. nec.

POPONÉȚ3,

poponețe, s.n. (Fam.) Șezut, dos (de copil). [Var.: poponeáță s.f.] – Din popou.

POPONÉȚ4

s.m. (Bot.; pop.) Volbură (Convolvulus arvensis). – Cf. scr. poponac, ucr. oponeț.

POPONÉȚ

s. v. guzgan, momâie, opaiț, pălimar, pop, rochița-rândunelei, rochița-rândunicii, sperietoare, șoarece-de-câmp, șoarece-de-pădure, șobolan, volbură.

poponéț

(rozătoare) s. m., pl. poponéți

poponéț

(feștilă, sperietoare de păsări, șezut) s. n., pl. poponéțe

POPONÉȚ1 ~e

n. reg. 1) Lampă primitivă constând dintr-un fitil introdus într-un vas umplut cu ulei sau cu untură topită; opaiț. 2) Suport pentru lumânări. /cf. sb. poponac, ucr. oponeț

POPONÉȚ2 ~i

m. 1) Șoarece de câmp și de pădure, care stă și în două picioare. ♢ A sta (sau a rămâne) ~ a sta (sau a rămâne) nemișcat. 2) Obiect cu înfățișare de om, așezat pe un teren cu anumite culturi, pentru a speria păsările ce pot aduce daune; sperietoare de păsări; momâie; matahală. /Orig. nec.

poponéț2

, poponéți, s.m. (reg.; glumeț) popă, preot.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar