definiția ponderat definiție dex

ponderat

găsește rime pentru ponderat
Cuvinte apropiate: pondera, ponderal, ponderat

PONDERÁT, -Ă,

ponderați, -te, adj. (Despre oameni și manifestările lor) Care dovedește cumpătare, moderație, echilibru; moderat, echilibrat, cumpătat, chibzuit; măsurat; potolit, liniștit. – Din fr. pondéré.

PONDERÁT

adj. 1. v. calculat. 2. v. calm.

PONDERÁT, -Ă

adj. 1. (Despre oameni) Moderat, echilibrat, cumpănit. 2. (Statist.) Care a suferit operația de ponderare. [Cf. fr. pondéré].

PONDERÁT, -Ă

adj. (despre oameni) moderat, echilibrat, cumpătat; sobru. (< fr. pondéré)

PONDERÁ,

ponderez, vb. I. Tranz. (Livr.) A face ca două fapte să se echilibreze prin opunerea lor una alteia; a echilibra, a cumpăni. ♦ Tranz. și refl. A facedevină sau a deveni mai cumpătat, mai măsurat; a (se) înfrâna, a (se) stăpâni, a (se) potoli, a (se) tempera. – Din fr. pondérer, lat. ponderare.

PONDERÁ

vb. v. atenua.

PONDERÁ

vb. v. compensa, contrabalansa, cumpăni, echilibra, precumpăni.

ponderá

vb., ind. prez. 1 sg. ponderéz, 3 sg. și pl. pondereáză

A PONDER//Á ~éz

tranz. 1) (persoane) A face să se pondereze. 2) (fapte, forțe) A opune (una alteia), aducând în stare de echilibru; a echilibra; a cumpăni. /<fr. ponderer

A SE PONDER//Á mă ~éz

intranz. (despre persoane) A deveni (mai) echilibrat. /<fr. ponderer

PONDERÁ

vb. I. tr. (Franțuzism) A echilibra, a stabili un echilibru. [< fr. pondérer].

PONDERÁ

vb. I. tr. a echilibra, a cumpăni. II. tr., refl. a (se) stăpâni, a (se) tempera. (< fr. pondérer, lat. ponderare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar