definiția moderat definiție dex

moderat

găsește rime pentru moderat
Cuvinte apropiate: imoderat, modelat, modera, moderant, moderat, moderato

MODERÁT, -Ă,

moderați, -te, adj. 1. De intensitate sau de mărime mijlocie, care nu este excesiv; micșorat, redus. ♦ (Despre prețuri) Care nu este prea ridicat; convenabil, modic. 2.Chibzuit, cumpătat, ponderat. – V. modera. Cf. fr. modéré, lat. moderatus.

MODERÁT

adj. 1. v. convenabil. 2. v. redus. 3. v. ușor. 4. v. blând. 5. v. calculat. 6. v. calm.

moderát

adj. m., pl. moderáți; f. sg. moderátă, pl. moderáte

MODERÁ//T ~tă (~ți, ~te)

1) v. A MODERA și A SE MODERA. 2) Care este de mărime sau intensitate mijlocie. /v. a modera

MODERÁT, -Ă

adj. Cu viteză, cu tărie, cu intensitate etc. redusă; mijlociu, potrivit. ♦ Modest, cumpătat. // s.m. și f. Centrist. [< modera, cf. fr. modéré, lat. moderatus].

MODERÁT, -Ă

adj. 1. potrivit ca intensitate, valoare, mărime etc. 2. modest, cumpătat. (< fr. modéré, lat. moderatus)

MODERÁ,

moderez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A facedevină sau a deveni mai puțin intens, mai puțin mare; a (se) micșora, a (se) reduce. 2. A facedevină sau a deveni mai cumpătat, mai stăpânit; a (se) înfrâna, a (se) potoli. – Din fr. modérer.

MODERÁ

vb. v. atenua.

A (se) modera

≠ a (se) intensifica

moderá

vb., ind. prez. 1 sg. moderéz, 3 sg. și pl. modereáză

A MODER//Á ~éz

tranz. A face să se modereze. /<fr. modérer

A SE MODER//Á mă ~éz

intranz. 1) (despre fenomene ale naturii) A deveni mai puțin intens; a pierde din intensitate; a se domoli; a se ogoi; a se potoli; a se tempera. 2) (despre persoane sau despre manifestările lor) A căpăta calmul, înfrânându-se; a se tempera; a se ogoi; a se domoli. /<fr. modérer

MODERÁ

vb. I. tr., refl. A (se) încetini, a (se) micșora, a (se) reduce. ♦ (Fig.) A (se) potoli, a (se) înfrâna, a (se) tempera. [P.i. -rez. / < fr. modérer, it. moderare, cf. lat. moderari < modusmăsură].

MODERÁ

vb. I. tr., refl. 1. a (se) încetini, a (se) micșora, a (se) reduce. 2. (fig.) a (se) potoli, a (se) tempera. II. tr. a conduce, a îndruma o discuție (politică). (< fr. modérer, lat. moderari)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar