definiția calculat definiție dex

calculat

găsește rime pentru calculat
Cuvinte apropiate: calcula, calculat

CALCULÁT, -Ă

, calculați, -te, adj. (Despre persoane) Chibzuit, socotit; preocupat de interesul personal. – V. calcula.

CALCULÁT

adj. chibzuit, cumpănit, cumpătat, echilibrat, înfrânat, măsurat, moderat, ponderat, socotit, (prin vestul Transilv.) samalit. (Un om ~; o viață ~.)

Calculat

instinctiv, mașinal, mecanic, nesocotit, nesăbuit

calculát

adj. m., pl. calculáți; f. sg. calculátă, pl. calculáte

CALCULÁ//T ~tă (~ți, ~te)

1) v. A CALCULA. 2) (despre persoane) Care își determină acțiunile în funcție de un scop personal; chibzuit. /v. a calcula

CALCULÁT, -Ă

adj. Chibzuit, socotit, cumpănit; preocupat de propriile interese. [Cf. fr. calculé1.

CALCULÁT, -Ă

adj. (despre oameni) chibzuit, cumpănit, preocupat de propriile interese. (< calcula)

CALCULÁ

, calculez, vb. I. Tranz. A face un calcul (I), a socoti; a aprecia. ♦ A elabora planuri, proiecte etc. – Din fr. calculer, lat. calculare.

CALCULÁ

vb. 1. (MAT.) a socoti, (înv. și pop.) a număra, (reg.) a răvășlui, (prin vestul Transilv.) a samali, (Transilv. și Maram.) a sămălui. (~ cât fac 2 ori 2.) 2. a determina, a fixa, a măsura, a stabili. (~ valoarea unor parametri.) 3. v. evalua. 4. a aprecia, a potrivi, a socoti. (A ~ ceva din ochi.)

calculá

vb., ind. prez. 1 sg. calculéz, 3 sg. și pl. calculeáză

A CALCUL//Á ~éz

tranz. 1) A supune unui calcul; a determina prin calcul; a socoti. 2) (planuri, proiecte) A elabora din timp. /<lat. calculare, fr. calculer

CALCULÁ

vb. I. tr. A face un calcul, a socoti, a aprecia. ♦ A face planuri, combinații. [< fr. calculer, lat. calculare < calculuspietricică cu care se făceau operațiile matematice].

CALCULÁ

vb. tr. 1. a face un calcul (I, 1), a aprecia, a evalua. 2. a face planuri, combinații. (< fr. calculer, lat. calculare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar