definiția pipai definiție dex

pipai

găsește rime pentru pipai
Cuvinte apropiate: lipăi, lipăi, pipa, pipa, pipaci, pipaș, pipat, pipă, pipăi, pipăit, pipi (-'-), pipi ('- -), pipoi, pișpăi, pupăi, șipăi, tipăi

PIPÁ,

pipez, vb. I. Intranz. și tranz. (Reg.) A fuma (cu pipa). [Prez. ind. și: pip] – Din pipă.

PIPÁ,

pipez, vb. I. Intranz. și tranz. (Reg.) A fuma (cu pipa). [Prez. ind. și: pip] – Din pipă.

PIPÁ

vb. (reg.) a tăbăci. (Toată ziua ~ mahorcă.)

PIPÁ

vb. (reg.) a tăbăci. (Toată ziua ~ mahorcă.)

pipá

vb., ind. prez. 1 sg. pipéz, 3 sg. și pl. pipeáză

pipá

vb., ind. prez. 1 sg. pipéz, 3 sg. și pl. pipeáză

A PIP//Á ~éz

intranz. A fuma din pipă. /Din pipă

A PIP//Á ~éz

intranz. A fuma din pipă. /Din pipă

pipá

, pipéz, vb. I (reg.) 1. a fuma cu pipa. 2. (despre cai) a da mereu din cap în sus și în jos (din cauza căldurii). 3. a face pipe.

pipá

, pipéz, vb. I (reg.) 1. a fuma cu pipa. 2. (despre cai) a da mereu din cap în sus și în jos (din cauza căldurii). 3. a face pipe.

PIPĂÍ,

pípăi, vb. IV. Tranz. 1. A atinge (ușor și repetat) un obiect ori o ființă cu degetele sau cu palma pentru a se încredințaexistă sau pentru a constata forma, consistența, calitatea etc.; a cerceta, a examina tactil. ♢ Refl. Se pipăie pe frunte.Loc. adv. Pe pipăite = atingând, punând mâna (pe obiectul în cauză). ♦ A mângâia (o femeie) atingând (ușor și repetat) cu degetele sau cu palma. ♦ P. anal. A atinge cu laba, cu botul, cu tentaculele etc. pentru a percepe ceva. 2. Spec. (Med.) A palpa. ♦ A lua pulsul. 3. A merge cu nesiguranță, fărăvadă (bine) și folosindu-se de mâini, de baston etc.; a orbecăi. ♢ Loc. adv. Pe pipăite = cu nesiguranță, pe dibuite, bâjbâind. ♦ Tranz. și intranz. A căuta ceva cu mâna pe nevăzute; a dibui, a bâjbâi. 4. Fig. A încercaafle ceva, a sonda, a tatona; a bănui, a intuiexistă (într-un anumit fel). – Din sl. pipati.

PIPĂÍ

vb. 1. v. palpa. 2. v. bâjbâi.

PIPĂÍ

vb. v. atinge, tatona.

pipăí

vb., ind. și conj. prez. 1 și 2 sg. pípăi, 3 sg. și pl. pípăie, imperf. 3 sg. pipăiá

A PIPĂÍ pípăi

tranz. 1) (persoane, obiecte) A atinge ușor cu degetele (pentru a se convingeexistă). ♢ ~ pulsul a căuta pulsul (pentru a-l măsura). Pe pipăite a) bâjbâind (pentru a găsi obiectul căutat); b) fără siguranță; șovăitor. 2) (bolnavii sau anumite regiuni ale corpului lor) A apăsa ușor cu degetele (pentru a identifica afecțiunea); a palpa. 3) (drumul) A dibui cu piciorul, pășind cu nesiguranță. 4) fig. (gânduri, intenții, situații etc.) A supune unei examinări prealabile prudente; a tatona. /<sl. pipati

pipăí (pípăi, pipăít),

vb. – 1. A atinge, a palpa. – 2. A dibui, a căuta pe dibuite. – 3. A tatona, a explora. – 4. A mîngîia o persoană. – 5. (Refl., înv.) A se atinge. – Var. (pers. I) pipăesc. Sl. pipati (Miklosich, Slaw. Elem., 35; Cihac, II, 256; Conev 94), cf. bg. pigam, sb. pipati. Uz general (ALR, I, 91). – Der. pipăială, s.f. (acțiunea de a pipăi; sondare, tatonare); pipăit, s.n. (pipăire); pipăitură, s.f. (acțiunea de a pipăi); pipăibil, adj. (palpabil), format după fr. palpable; achipui, vb. (Mold., a căuta pe dibuite).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar