definiția periere definiție dex

periere

găsește rime pentru periere
Cuvinte apropiate: pariere, pereiere, perier, perieră, periere, perierie, seriere, speriere

PERIÉRE,

perieri, s.f. Acțiunea de a (se) peria și rezultatul ei. [Pr.: -ri-e-] – V. peria.

periére

s. f. (sil. -ri-e-), g.-d. art. periérii; pl. periéri

PERIÁ

, périi, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) curăța de praf, de scame, de noroi cu ajutorul periei. ♦ A (-și) netezi părul cu peria de cap. 2. Tranz. A trece de repetate ori cu peria de fuioare peste fuiorul de in sau de cânepă ieșit din raghilă pentru a-l curăța de câlți, de impurități; a scărmăna, a pieptăna. 3. Tranz. Fig. A stiliza, a îndrepta, a îmbunătăți o lucrare literară, științifică etc. 4. Tranz. Fig. (Fam.) A bate, a lovi. 5. Tranz. Fig. (Fam.) A linguși pe cineva. [Pr.: -ri-a] – Din perie.

PERIÁ

vb. v. pieptăna.

PERIÁ

vb. v. atinge, bate, cizela, flata, linguși, lovi, măguli, stiliza.

periá

vb. (sil. -ri-a), ind. și conj. prez. 1 și 2 sg. périi, 3 sg. și pl. périe, 1 pl. periém (sil. -ri-em); ger. periínd (sil. -ri-ind)

A PERI//Á~éz

tranz. 1) (haine, încălțăminte etc.) A curăța cu ajutorul unei perii. 2) (părul, fuioarele) A pieptăna cu o perie specială. 3) fig. (lucrări, texte etc.) A aduce la condiția necesar (redactând și scoțând lucrurile în plus); a cizela. 4) fig. fam. A lăuda în mod exagerat (pentru a câștiga bunăvoința cuiva); a măguli; a linguși; a flata; a adula. [Sil. -ri-a] /Din perie

PERIÉR, -Ă,

perieri, -e, s.m. și f. Lucrător care se ocupă cu confecționarea sau cu vânzarea periilor, a pensulelor, a bidinelelor. [Pr.: -ri-er] – Perie + suf. -ar.

periér

(persoană) s. m. (sil. -ri-er), pl. periéri

PERIÉR ~i

m. 1) Meșter care confecționează perii și pensule. 2) Negustor de perii. [Sil. -ri-er] /perie + suf. ~er

periéră

(persoană) s. f. (sil. -ri-e-), g.-d. art. periérei; pl. periére
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar