definiția gata definiție dex

gata

găsește rime pentru gata
Cuvinte apropiate: agata, agată, ata, bată, bâtă, cata, căta, data, dată (moment, oară), dată (calendaristică, a unei probleme), fata, fată, făta, gafa, gafă, gaga, gagă, gaja, gala, gală, gama, gamă, gara, gară, gașă, gat, gata, gato, gaza, gază, găta, găta, gătat, găti, gâra, gât, gâtar, gâță, gâză, gotă, grata, gută, hata, iată, jgâtă, lată, mata, mată, nată, nătă, pată, păta, rata, rată, tată, vată

GÁTA

adj. invar. (Adesea adverbial) 1. (Despre lucruri) A cărui confecționare, construire, realizare s-a îndeplinit; isprăvit, terminat, sfârșit. ♢ Haine (de) gata = haine confecționate care se pot cumpăra direct din magazin. ♢ Loc. adv. (Pe) de (-a) gata = fărămuncească, pe nemuncite, din munca altuia. ♢ Expr. A da gata = a) a isprăvi, a lichida ceva; b) a chinui, a distruge pe cineva; c) a zăpăci, a ului pe cineva. A veni (sau a sosi) la de-a gata = a profita de ceva făcut de altul. ♦ Care a luat ființă, a căpătat existență. ♦ (Cu valoare de adverb sau de interjecție) Ajunge! destul! 2. Care a făcut toate pregătirile pentru ceva; pregătit. ♦ Dispus să..., în stare să... 3. Care este aproape să..., pe punctul de a... – Cf. alb. gat.

GÁTA

adj. invar., interj., adv. 1. adj. invar. v. isprăvit. 2. interj. v. ajunge. 3. interj. v. adio. 4. adj. invar. v. pregătit. 5. adv. aproape, mai. (Era ~ să-l prind.) 6. adj. invar. v. lichid.

Gata

negata

gáta

adj. invar., adv.

GÁTA1

adj. invar. și adverbial 1) (despre lucruri, procese etc.) Care este făcut până la capăt; adus la condiția finală; terminat; sfârșit; isprăvit.Haine ~ confecții. 2) Care este în stareefectueze ceva; capabil pentru ceva. A fi ~ pentru susținerea tezei. ♢ A veni la de-a ~ a veni la ceva pregătit de alții, necontribuind cu nimic. A da ~ a) a termina de făcut; b) a distruge (moral sau fizic); c) a buimăci; a ului. 3) (uneori repetat; urmat, mai ales, de un verb la conjunctiv) Cât pe ce; mai-mai. ~ să plece. /<alb. gat

GÁTA2

interj. (se folosește pentru a exprima îndemnul de a înceta o acțiune) Ajunge! Destul! /<alb. gat

gáta

adv. – 1. Pregătit, aranjat. – 2. Isprăvit, terminat. – 3. (Despre haine confecționate) Care se pot cumpăra direct din magazin. Sb. gotovŭ „gata” (Miklosich, Lexicon, 140; Cihac, II, 118), interpretat în mod greșit, datorită terminației, ca o formă flexionară de la *gotŭ, de unde rom. *gat cu -a adverbial; cf. același rezultat în alb. gat (Meyer 119; Philippide, II, 713 și Petrovici, Dacor., VII, 348, cuvîntul rom. provine din alb. cf. Rosetti, II, 116). Petrovici, Dacor., X, 129, și-a corectat prima părere, admițînd etimonul sl., pe care îl consideră introdus în rom. înainte de sec. IX, epocă în care s-a petrecut în sl. schimbarea lui ao. Miklosich, Slaw. Elem., 9, credea că este vorba de un cuvînt autohton. Cf. sb. gotov (Daničič, III, 330). Der. găti, vb. (a pregăti, a aranja; a prepara mîncare; a împodobi, a termina), cu var. găta, în care a putut influența sl. gatati „a acumula” (Miklosich, Lexicon, 126; găteală, s.f. (pregătire; împodobire); gătenie, s.f. (pregătire); gătitură, s.f. (fel de mîncare); pregăti, vb. (a prepare, a aranja), formație modernă, copiată pe baza lat. praeparare sau poate pe baza sl. (rus.) prigotoviti; pregătitor, adj. (care prepară); nepregătit, adj. (fără pregătire). – Din rom. provine alb. pregatoń (Pușcariu, Dacor., VII, 126), împrumut literar din sec. XIX.

a da gata

expr. 1. a termina ceva. 2. a îndeplini o sarcină. 3. a ucide; a distruge. 4. (fig.) a cuceri, a impresiona foarte puternic (pe cineva).

de-a gáta

loc. adv.

GĂTÁ

vb. I. v. găti.

GĂTÁ

vb. I. v. găti.

GĂTÁ

vb. v. epuiza, isprăvi, încheia, sfârși, termina.

GĂTÁ

vb. v. epuiza, isprăvi, încheia, sfârși, termina.

gătá

(= găti) vb., ind. prez. pers. 1 gătéz (gat)

gătá

(= găti) vb., ind. prez. pers. 1 gătéz (gat)

GÂȚĂ

s. v. coadă, cosiță.

GÂȚ//Ă ~e

f. reg. Păr lung (și des) împletit în cosiță; coadă. /Orig. nec.

gâță

, gâțe, s.f. 1. (reg.) panglică sau baieră împletită la capătul cosițelor pentru a le putea înnoda în jurul capului. 2. poftă.

GÂȚĂ,

gâțe, s.f. (Reg.) Cosiță. ♦ Panglică sau șiret care se împletește la capătul cosițelor.

haine de gata

expr. confecții / articole de îmbrăcăminte fabricate în serie.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.