definiția supra definiție dex

supra

găsește rime pentru supra
Cuvinte apropiate: asupra, asupră, cupra, subra, supa, supă, supăra, supra, supral, supura, sura, sutra

SUPRA1-

Element de compunere care înseamnădeasupra”, „peste” sau care indică un sens superlativ și care servește la formarea unor substantive, a unor adjective și a unor verbe. – Din lat. supra, fr. supra-.

SUPRA2

adv. (În notația bibliografică) Deasupra, mai sus, înainte. [Pr.: -] – Cuv. lat.

SÚPRA

prep. v. asupra, către, înspre, la, spre.

supra-

– Pref. care indică ideea de exces. Lat. supra-. În general traduce fr. sur-: supraalimenta, vb., din fr. suralimenter; supranatural, adj., din fr. surnaturel; suprataxă, s.f,., din fr. surtaxe etc. În mod excepțional au rămas cu forma din fr. surexcita, vb., din fr. surexciter; surmena, vb., din fr. surmener; surprinde, vb., din fr. surprendre.

SUPRA-

Element prim de compunere savantă cu semnificația: 1.Deasupra”, „peste”, „care se adaugă”. 2.Supliment”, „adăugare”. 3. „Care trece peste o limită”, „exces”. 4.Transcendent”, „de dincolo de lumea sensibilă”, „supranatural”. 5.Superlativ”, „foarte”, „extraordinar”, „prea”. V. super-. [< fr. supra-, it. sopra-, cf. lat. supra].

SUPRA1-

elem. super-. ()

SÚPRA2

adv. (ca trimitere bibliografică) deasupra, mai sus, mai înainte. (< lat. supra)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar