definiția comoara definiție dex

comoara

găsește rime pentru comoara
Cuvinte apropiate: cocoară, comoara, comoară, compara

COMOÁRA

s. art. v. pollux.

COMOÁRA

s. art. v. pollux.

a da comoara lui Mendel

expr. (cart.) a juca cu cărți însemnate.

CELDEPECOMOÁRĂ

s. v. aghiuță, demon, diavol, drac, încornoratul, naiba, necu-ratul, satană, tartor.

COMOÁRĂ

, comori, s.f. Grămadă de bani sau de obiecte de preț (păstrate sub lacăt, ascunse în pământ etc.). ♦ Avuție, avere, avut. ♦ Fig. Persoană extrem de iubită sau de prețuită. – Din sl. komora.

COMOÁRĂ

s. tezaur. (O ~ găsită în pământ.)

COMOÁRĂ

s. v. cimitir.

comoáră

s. f., g.-d. art. comórii; pl. comóri

COM//OÁRĂ ~óri

f. 1) Cantitate mare de bani sau de obiecte prețioase. 2) Totalitate a bunurilor care se află în posesia cuiva; avere; avut. 3) fig. Lucru sau ființă foarte prețuită și dragă; odor. [G.-D. comorii] /<sl. komora

comoáră (comóri),

s.f. – 1. (Înv.) Vizuină, bîrlog, ascunzătoare. – 2. Grămadă de bani sau de obiecte de preț îngropată în pămînt sau ascunsă. – 3. Tezaur. – 4. Mină, sursă, izvor. – 5. Steaua Polux. Sl. komoratezaur public”, din sl. komaraîncăpere”, și acesta din lat. camera sau din ngr. ϰαµάρα (Miklosich, Fremdw., 99; Miklosich, Lexicon, 299; Cihac, II, 71; Conev 81; DAR); cf. sb. komòra, cr., slov., ceh., pol., rut., rus. komoratezaur public”. Cf. și cămară, chimir, comarnic. – Der. comornic, s.m. (înv., cămăraș al regelui Poloniei), din pol. komornik.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar