definiția pretioase definiție dex

pretioase

găsește rime pentru pretioase

PREȚIÓS, -OÁSĂ,

prețioși, -oase, adj. 1. Care are, reprezintă o mare valoare materială, spirituală, morală etc.; care este de mare preț, de mare importanță; scump. ♢ Metal prețios v. metal. Piatră prețioasă v. piatră. ♦ Pe care cineva îl prețuiește, îl stimează, îl iubește mult. 2. De un rafinament exagerat, căutat; lipsit de simplitate și de naturalețe; afectat. [Pr.: -ți-os] – Din fr. précieux, lat. pretiosus, it. prezioso.

PREȚIÓS

adj. 1. nobil. (Metal ~.) 2. v. scump. 3. bogat, luxos, scump. (Haine ~oase.) 4. v. important.

PREȚIÓS

adj. v. afectat, artificial, bombastic, căutat, convențional, declamator, emfatic, fals, făcut, grandilocvent, manierat, nefiresc, nenatural, pompos, pretențios, retoric, sentențios.

Prețios

nevaloros

prețiós

adj. m. (sil. -ți-os), pl. prețióși; f. sg. prețioásă, pl. prețioáse

PREȚI//ÓS ~oásă

(~óși, ~oáse) 1) Care are preț mare; de mare valoare; care nu poate fi apreciat; inapreciabil; inestimabil. Metal ~. Operă ~oasă. ♢ Piatră ~oasă piatră scumpă, nestemată. 2) (despre persoane) Care se caracterizează printr-un rafinament exagerat; fără simplitate și naturalețe. [Sil. -ți-os] /<fr. précieux, lat. pretiosus, it. prezioso

PREȚIÓS, -OÁSĂ

adj. 1. Cu preț, cu valoare mare; scump. 2. (Fig.) De un mare rafinament; afectat. ♦ (s.f.) Femeie afectată în vorbire și în purtări. [Cf. fr. précieux, it. prezioso, lat. pretiosus].

PREȚIÓS, -OÁSĂ

adj. 1. care reprezintă o valoare; scump. 2. (despre stil, limbaj, oameni) de un rafinament exagerat, lipsit de naturalețe; pedant, pretențios, afectat. (< fr. précieux, lat. pretiosus, it. prezioso)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar