definiția casi definiție dex

casi

găsește rime pentru casi
Cuvinte apropiate: cali, cas, casa, casă, cash, casia, casiu, casiu, cast, cași, cavi, căci, cădi, căi, căli, căni, căoi, căsăi, căsoi, căvi, câci, câi, cosi, csi, cuasi, cvasi, găsi, pasi

CAȘ

, (1) cașuri, s.n. (cași, s.m.) 1. Produs alimentar preparat din lapte închegat și stors de zer. 2. Substanță lipicioasă care se formează în colțurile ciocului la puii de păsări. ♢ Expr. (Ir.) E cu caș(ul) la gură sau Încă nu i-a picat cașul de la gură, se spune despre un tânăr nepriceput, lipsit de experiență (dar cu pretenții). – Lat. caseus.

caș

s. n./s. m., (bucăți) pl. cáșuri/cași

CAȘ ~uri

n. 1) Produs alimentar obținut din lapte (de oaie) închegat și stors de zer. 2) Substanță gălbuie care se formează în colțurile ciocului la puii de păsări. ♢ A fi cu ~ la gură a fi tânăr și fără experiență. /<lat. caseus

caș (cașuri),

s.n. – 1. Produs alimentar din lapte închegat. – 2. Secreție bucală la copii și la puii de pasăre. – 3. (Trans. de Sud) Bucată, fragment. – Mr., megl. caș, istr. cǫș. Lat. caseus (Pușcariu 303; Candrea-Dens., 275; REW 1738; DAR); cf. it. cacio (sard. casu), sp. quoeso, port. queijo. – Der. cășar, s.m. (tipar pentru brînză); cășerie, s.f. (parte a stînei unde se prepară cașul); cășos, adj. (care seamănă cu cașul). – Compară cîșlegi, s.f. pl. (carnaval), mr. cășleadze, cîșleagă, de la caș cu vb. a lega sau mai probabil de la un caseum ligare (Pușcariu 376; DAR; Candrea-Dens., 288), cf. lat. med. casleu „mensis November” în glosele de la Silos 67 și cîrneleagă. De la pl. cașuri provine tc. kașercaș” (Meyer, Türk. St., I, 56). De la cășar, pe care Pușcariu 304 îl deriva direct din lat. casearius (ipoteză abandonată în DAR), ngr. ϰασσιάρα (Meyer, Neugr. St., II, 75).

ca și

loc. adv.

CAȘUL-PÓPII

s. (BOT.; Malva rotundifolia) (reg.) nalbă.

CÂȘ1

interj. V. hâș.

CÂȘ2, -Ă,

câși, -e, adj., adv.1. Adj. (Reg.) Care este lipsit de unul sau de mai multe degete; ciung. 2. Adj. și adv. (Fam.) (Care este) strâmb. – Din câși (pl. lui *câs < bg. kusscurt”).

CÂȘ

adj., s. v. ciung, ciunt.

câș

adj. m., pl. câși; f. sg. câșă, pl. câșe

CÂȘ

interj. (se folosește pentru a alunga păsările domestice). /Onomat.

câș I

adv. strâmb, deviat. II interj. folosită pentru intimidarea adversarului în timpul unui joc.

cîș (cấșe),

adj. – Ciung, infirm. Sl. kǫsŭfără coadă” (DAR), cf. bg. kăsscurt”.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar