definiția bojoc definiție dex

bojoc

găsește rime pentru bojoc
Cuvinte apropiate: bijoc, boboc, bojoc, bojog, cojoc, ojoc

BOJÓC,

bojoci, s.m. (Pop.) Plămân (mai ales de animale). ♢ Expr. (Fam.) E numai bojoci = e foarte slab, dar foarte activ și plin de pasiune și entuziasm. [Var.: (reg.) bojóg s.m.] – Et. nec.

BOJÓC

s. v. plămân, pulmon.

bojóc

s. m., pl. bojóci

BOJÓ//C ~ci

m. pop. Fiecare dintre cele două organe de respirație la om și la animale, așezate în cavitatea toracică; plămân; pulmon. /Orig. nec.

bojóc (bojóci),

s.m. – Plămîn. – Var. borjoc, bo(r)jog, bojic, s.n. (Trans., buzunar). Origine obscură. Semantismul var. trans. este în legătura cu der. bojogar, s.m. (hoț, pungaș); bojogăreală, s.f. (hoție, furt, pungășie); bojogări, vb. (a pungăși); bojogărie, s.f. (pungășie), care indică existența în cadrul etimonului a sensului dublu „plămîn” și „pungă”. Aceasta pare să ducă la gr. βύρσα „pungă”, și să indice un intermediar sl. sau ngr., pentru a explica evoluția lui s la z, cf. rus. biržapungă”. În acest caz, var. borjoc s-ar apropia mai mult de etimon, iar intermediarul ar putea fi foarte bine mag. borszak „pîntece”. Pentru semantism, cf. foale. Totuși, DAR consideră că „bojoc” provine din boșog și acesta de la boașetesticule”. În cazul lui „bojogar”, care a însemnat întotdeaunahoț de buzunare”, DAR se bazează pe o explicație care are toate aparențele unei etimologii populare, și aplică acest nume hoților de bojoci de prin măcelării; însă este certbojocii sînt cel mai puțin furați din acestea. Este posibilprovină din același cuvînt der. bojoțel sau bojgățel, s.m. (elebor, Helleborus purpurascens); bozățel, bozoțel, s.m. (varietate de elebor). Rebreanu folosește blohotăi, s.f. (organe interne în general), și bojotaie, s.f. (tăiere a porcului), care sînt neîndoios cuvinte proprii regiunii sale (Trans. de Nord) și aflate în legătură cu etimonul mag. pe care l-am menționat.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar