definiția taxa definiție dex

taxa

găsește rime pentru taxa
Cuvinte apropiate: axa, axă, faxa, tabă, tacă, tagă, tagă, taka, tala, tală, tana, tană, tapa, tapă, tara, tară, tasa, tasă, tată, tață, tava, tavă, taxa, taxal, taxat, taxă, taxi, taxo, tăia, târă

TAXÁ,

taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe, unei impuneri; a fixa o sumă determinată (ca taxă, impozit, preț). 2. A califica pe cineva drept..., a acuza de... – Din fr. taxer, lat. taxare.

TAXÁ

vb. v. califica, considera, face, numi, socoti.

taxá

vb., ind. prez. 1 sg. taxéz, 3 sg. și pl. taxeáză

A TAX//Á ~éz

tranz. 1) A supune unei taxe. 2) fig. (persoane) A desemna printr-un calificativ (de obicei depreciativ); a numi; a face; a eticheta; a considera; a califica. ~ drept răufăcător. /<fr. taxer

TAXÁ,

taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe; a fixa o taxă, un impozit, un preț. 2. Fig. A considera, a califica pe cineva drept... – Fr. taxer (lat. lit. taxare).

TAXÁ

vb. I. tr. 1. A fixa, a stabili o taxă, un preț; a supune unei taxe. 2. (Fig.) A considera, a socoti, a califica. [< fr. taxer, cf. lat. taxare].

TAXÁ

vb. tr. 1. a supune unei taxe; a stabili o taxă, un preț. 2. (fig.) a considera, a socoti, a califica. (< fr. taxer, lat. taxare)

TÁXĂ

, taxe, s.f. 1. Sumă de bani care se percepe la anumite mărfuri sub formă de impozit. ♢ Taxă pe valoarea adăugată = impozit general care se aplică pe fiecare stadiu al circuitului de producție al produsului final. 2. Plată efectuată în favoarea bugetului de stat de către diferite persoane fizice sau juridice în cazul când acestea se bucură de anumite servicii sau drepturi. ♦ Sumă de bani care se plătește unei instituții în schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi. – Din fr. taxe.

TÁXĂ

s. v. tarif.

táxă

s. f., g.-d. art. táxei; pl. táxe

TÁX//Ă ~e

f. Plată în bani pentru anumite servicii sau pentru obținerea anumitelor drepturi. [G.-D. taxei] /<fr. taxe

TÁXĂ

s.f. Sumă de bani, impozit perceput pentru anumite mărfuri, la încheierea unor contracte etc. ♦ Sumă de bani plătită unei instituții în schimbul unor servicii sau pentru dobândirea anumitor drepturi. [< fr. taxe, cf. gr. taxis].

TÁXĂ1

s. f. sumă de bani percepută pentru anumite mărfuri, la încheierea unor contracte, în schimbul unor servicii sau pentru dobândirea anumitor drepturi. o ~ de valoare adăugată = impozit general de consum care se percepe doar asupra valorii nou adăugate. (< fr. taxe)

-TÁXĂ2

elem. tax(o)-.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.