definiția acuza definiție dex

acuza

găsește rime pentru acuza
Cuvinte apropiate: abuza, acuma, acușa, acuza, acuzat, acuză, amuza, scuza, scuză

ACUZÁ

, acúz, vb. I. Tranz. 1. A învinui, a învinovăți. 2. (Franțuzism) A arăta, a vădi, a manifesta. – Din fr. accuser, lat. accusare.

ACUZÁ

vb. 1. a (se) învinovăți, a (se) învinui, (livr.) a (se) culpabiliza, a (se) incrimina, (prin Mold.) a (se) bănui, (înv.) a (se) jelui, a (se) prihăni, a (se) vinovăți, a (se) vinui. (Se ~ unul pe celălalt.) 2. (JUR.) a inculpa, (livr.) a incrimina. (Îl ~ de omor.)

ACUZÁ

vb. v. arăta, manifesta, vădi.

A acuza

≠ a îndreptăți, a justifica, a dezvinovăți, a disculpa

acuzá

vb., ind. prez. 1 sg. acúz, 3 sg. și pl. acúză

A ACUZÁ acúz

tranz. (persoane) A considera vinovat; a învinui; a învinovăți. ~ de furt. /<fr. accuser, lat. accusare

ACUZÁ,

acúz, vb. I. Tranz. A imputa cuiva o greșeală, un delict, o crimă etc; a învinui, a învinovăți.– Fr. accuser (lat. lit. accusare).

ACUZÁ

vb. I. tr. 1. A învinui, a învinovăți; a imputa. ♦ (Jur.) A imputa cuiva un delict, o crimă. 2. (Rar) A arăta, a vădi, a dovedi, a manifesta. [< fr. accuser, cf. it., lat. accusare].

ACUZÁ

vb. tr. 1. a învinui, a învinovăți; a incrimina. ♢ (jur.) a imputa cuiva un delict, o crimă. 2. a arăta, a vădi, a dovedi; a manifesta. (< fr. accusare)

ACÚZĂ

, acuze, s.f. (Livr.) Acuzare. – Din acuza (derivat regresiv).

ACÚZĂ

s. v. acuzare, acuzație, învinovățire, învinuire.

acúză

s. f., g.-d. art. acúzei; pl. acúze

ACÚZĂ

s.f. (Jur.; liv.) Învinuire, acuzare. [< acuza, cf. it. accusa].

ACÚZĂ

s. f. acuzare. (< it. accusa)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar