definiția acasa definiție dex

acasa

găsește rime pentru acasa
Cuvinte apropiate: acana, acasă, acăța, acăuă, acâş, agasa, apăsa, casa, casă

ACÁSĂ

adv. În sau spre casa în care locuiești; fig. la locul natal, în sau către patrie. ♢ Cei de-acasă = rudele apropiate, familia; p.ext. conaționalii. ♢ Expr. Așa (sau acum) mai vii de-acasă = acum înțeleg sau admit ce spui. – A3 + casă.

acásă

adv.

ACÁSĂ

adv. 1) În casa în care locuiești. ♢ Cei de ~ cei apropiați. Acum (sau așa) mai vii de ~ așa te mai înțeleg; așa mai merge. A nu-i fi cuiva boii ~ a fi prost dispus. 2) fig. În locul natal; în patrie. 3) Spre casa în care locuiești. duc ~. /a + casă

ACÁSĂ

adv. La sau spre casa în care locuiești; fig. la locul natal, în patrie. ♢ Expr. Cei de-acasă = rudele apropiate, familia. Așa (sau acum) mai vii de-acasă = așa te pricep, admit ce spui. A nu-i fi (cuiva) boii acasă = a fi indispus, supărat; a nu avea chef.– Din a + casă.

a-i căuta moartea pe acasă

expr. a fi decrepit / ramolit.

a nu avea cei șapte ani de acasă

expr. a fi prost crescut

a nu-i fi

(cuiva) boii acasă expr. (pop.) a fi necăjit; a nu se simți bine.

așa mai vii de acasă

expr. acum ești rezonabil / credibil

dus de-a acasă / cu sorcova

expr. nebun, țicnit.

pe acásă

prep. + adv. (tempo lent)

pe-acásă

prep. + adv. (tempo rapid)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar