definiția repetitia definiție dex

repetitia

găsește rime pentru repetitia
Cuvinte apropiate: repetitiv

REPETÍȚIE,

repetiții, s.f. 1. Repetare, reluare a acelorași vorbe, idei, acțiuni etc. ♢ Armă cu repetiție = armă cu care se pot trage mai multe focuri (reîncărcându-se automat). ♦ Exercițiu făcut de către interpreți pentru pregătirea unui spectacol sau a unei audiții publice. ♢ Repetiție generală = ultima repetiție (cu decoruri și costume) făcută înainte de spectacol. ♦ Reluare de către elevi, la școală, în cadrul unor lecții speciale, sau acasă, a materiei de învățământ deja parcurse. 2. Procedeu sintactic-stilistic care constă în întrebuințarea de două sau de mai multe ori a aceluiași cuvânt sau a aceluiași grup de cuvinte, pentru a exprima durata, intensitatea, distribuția, progresia, succesiunea, periodicitatea sau pentru a sublinia o idee. – Din fr. répétition.

REPETÍȚIE

s. 1. repetare, (înv.) poftorire. (Vorbește fără ~ii.) 2. v. recapitulare. 3. (rar) probă. (~ la un teatru.) 4. repetiție generală v. avan-premieră.

repetíție

s. f. (sil. -ți-e), art. repetíția (sil. -ți-a), g.-d. art. repetíției, pl. repetíții, art. repetíțiile (sil. -ți-i-)

REPETÍȚI//E ~i

f. 1) Reluare a acelorași cuvinte, idei, acțiuni. ♢ Armă cu ~ armă cu care se pot trage mai multe focuri la rând. 2) Muncă de pregătire a interpreților în vederea unei reprezentații în public. 3) Proce-deu stilistic care constă în repetarea unui cuvânt sau grup de cuvinte pentru a spori expresivitatea enunțului. [G.-D. repetiției] /<fr. répétition

REPETÍȚIE

s.f. 1. Repetare a unui cuvânt, a unei idei, a unei acțiuni etc. ♢ Armă cu repetiție = armă cu care se pot trage mai multe focuri la rând. ♦ Activitate depusă de interpreți pentru pregătirea unui spectacol sau a unui concert. 2. Procedeu stilistic care constă în folosirea repetată a aceluiași cuvânt sau grup de cuvinte pentru a înviora expresia, întărind ideea. 3. (Jur.) Acțiunea de a cere prin justiție restituirea unei sume de bani plătite fără a fi datorată. [Gen. -iei, var. repetițiune s.f. / cf. fr. répétition, lat. repetitio].

REPETÍȚIE

s. f. 1. repetare a unui cuvânt, a unei idei, acțiuni etc. o armă cu ~ = armă cu care se pot trage mai multe focuri la rând. ♢ activitate depusă de interpreți pentru pregătirea unui spectacol, a unui concert. 2. procedeu stilistic în folosirea repetată a aceluiași cuvânt sau grup de cuvinte. (< fr. répétition, lat. repetitio)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar